UE va da unda verde Muntenegrului pentru inceperea negocierilor de aderare la sfarsitul lunii iunie

Data publicarii: 14-06-2012 | International

Sefii de stat si de guvern din UE vor da unda verde Muntenegrului pentru inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana (UE), potrivit unui proiect de text care urmeaza sa fie prezentat liderilor europeni la summit-ul prevazut la sfarsitul lunii iunie la Bruxelles, informeaza AFP.

'Consiliul European (care reuneste sefii de stat si de guvern din UE) va aproba decizia care va fi luata la 26 iunie de catre ministrii UE pentru afaceri europene pentru inceperea negocierilor de aderare cu Muntenegru', se mentioneaza in documentul obtinut de France Presse. 

Summitul liderilor europeni este programat pentru 28-29 iunie la Bruxelles. 

Muntenegru, care a obtinut in decembrie 2010 statutul oficial de 'tara candidata' la Uniunea Europeana, se va alatura astfel Turciei si Islandei, celelalte doua tari aflate in prezent in curs de negociere pentru aderare. 

In cazul in care negocierile de aderare vor fi incununate de succes, un proces care ar putea dura mai multi ani, Muntenegru ar putea fi a treia din cele sase foste republici iugoslave care va adera la UE. Slovenia face parte din blocul comunitar din 2004, iar Croatia va deveni cel de-al 28-lea membru al UE in iulie 2013. 

Serbiei i-a fost acordat statutul de tara candidata in luna martie, insa nu a obtinut inca unda verde pentru inceperea negocierilor de aderare. Macedonia beneficiaza de statutul de candidat la UE din 2005, insa nu a inceput inca negocierile de aderare, Grecia impiedicand acest lucru din cauza diferendului asupra numelui acestui stat, in pofida recomandarilor favorabile ale Comisiei Europene. 

La randul sau, Bosnia si Hertegovina, in mijlocul luptelor politice interne continue, nu a solicitat inca statutul de candidat la aderarea la UE.

Sursa: AGERPRES