De ce ajung romanii sa aiba restante, desi peste 90 la suta isi doresc sa plateasca

Data publicarii: 14-06-2012 | Finante-Banci
Cu toate ca majoritatea romanilor isi doresc sa plateasca creditele sau facturile la utilitati si telefon, aproape 80 la suta dintre cei care inregistreaza restante au ajuns in aceasta situatie din cauze unor evenimente neprevazute, si mult mai putini din cauza supraestimarii situatiei lor financiare, potrivit unui studiu prezentat de compania de colectare creante Kruk International. Pe de alta parte, romanii prefera in majoritatea lor sa se consulte cu familia sau prietenii pentru gasirea unei solutii in caz de restanta si foarte putin cu creditorii sau specialistii in recuperare creante.

Pentru a observa care e atitudinea debitorilor, Kruk International a comandat un studiu multicultural in principalele tari in care are prezenta - Romania, Cehia si Polonia.

Potrivit studiului, 1 din 4 romania (25%) recunoaste ca are probleme la plata in timp a obligatiilor financiare, in vreme ce numai 1 din 8 cehi si 1 din 10 polonezi recunoaste ca ar avea aceeasi problema.

Totodata, 1 din 7 romani (15%) au spus ca au facut un credit nou pentru a plati unul anterior. Ceva mai putini, dar cu un procentaj semnificativ, cehii (13%) si polonezii (9%) au recunoscut ca au facut cel putin o data un credit nou pentru a stinge altul vechi.

Evenimentele neprevazute, principala cauza a restantelor romanilor

Mult mai mult decat cehii si polonezii, romanii sunt convinsi ca persoanele afectate de datorii restante sunt mai ales acelea care au ajuns in dificultate financiara in mod accidental, de exemplu din cauza pierderii  locului de munca, scaderii salariilor, bolilor sau deceselor/accidentelor. Astfel, 78% din romani cred ca aceste evenimente neprevazute sunt cauza pentru care debitorii au ajuns sa inregistreze restate la plata obligatiilor, in vreme ce 41% dintre cehi sau 50% dintre polonezi au acceasi parere, arata studiul. 

 

Integral in Capital.ro.