Actiunile bancilor elene cresc cu peste 13% la bursa de la Atena

Data publicarii: 18-06-2012 | Bursa

Actiunile bancilor elene au crescut luni la bursa de la Atena cu peste 13%, dupa ce rezultatele alegerilor din Grecia sugereaza ca tara va ramane in zona euro, reducand riscul unor turbulente majore pe pietele financiare si in economia mondiala, transmit Reuters si AFP.

Indicele Athex al bursei din Atena inregistra luni o crestere de 6,48%, la 596,94 puncte, investitorii salutand victoria partidului condus de Antonis Samaras, Noua Democratie, favorabil mentinerii tarii in zona euro. 

'Este un avans care arata reducerea presiunilor, piata bursiera saluta rezultatele alegerilor si se concentreaza acum pe formarea noului guvern si a prioritatilor sale', a declarat analistul Manos Giakoumis de la Euroxx Securities. 

Partidul grec Noua Democratie /dreapta conservatoare/ a obtinut 29,66 % din voturi la alegerile de duminica, respectiv 129 de mandate in Parlament /din totalul de 300/, situandu-se pe primul loc, dupa numararea oficiala a 99,84 % din buletinele de vot, potrivit informatiilor date publicitatii de Ministerul elen de Interne. Pe locul al doilea se afla stanga radicala Syriza, cu 26,89 % din voturi, respectiv 71 de mandate, iar pe locul al treilea Miscarea Socialista Panelena PASOK, cu 12,28 %, respectiv 33 de mandate. 

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Sursa: AGERPRES