Fondul Proprietatea, lovit din plin de insolventa Hidroelectrica. Actiunile au scazut cu 5% pe Bursa

Data publicarii: 20-06-2012 | Bursa

Intrarea Hidroelectrica in insolventa sterge 20% din activul Fondului Proprietatea (FP), una dintre cele mai importante companii romanesti, creata de stat cu scopul de a despagubi persoanele ale caror bunuri au fost expropriate, in mod abuziv, de regimul comunist.

Actiunile FP au scazut puternic pe bursa in sedinta de astazi, iar valoarea de piata a Fondului s-a redus cu peste 300 milioane de lei, ca urmare a anuntului privind cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica.

Hidroelectrica este una dintre cele mai importante detineri ale FP, dupa Petrom, si preprezinta aproape 21% din valoarea activelor nete.

Astfel, de la 15,67 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro), valoarea activelor FP ar putea sa scada cu circa 3,3 miliarde de lei.

In cazul in care cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica este admisa de catre tribunal, aceasta va determina inregistrarea actiunilor companiei la valoarea zero in activul net al FP, pana la finalizarea procedurii mai-sus mentionate.

De asemenea, in cazul in care cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica este admisa de catre Tribunal, pentru creanta reprezentand dividende de incasat de la Hidroelectrica aferente profitului anului 2010 si pentru dobanzile penalizatoare pentru plata cu intarziere a acestor dividende, in valoare totala de 46,87 milioane lei, se va inregistra o ajustare privind pierderea de valoare pentru suma totala”, au precizat reprezentantii FP intr-un comunicat de presa.

Cele mai importante active din portofoliul FP sunt Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Complexul Energetic Turceni si Nuclearelectrica.

Reprezentantii FP au fost de-a lungul timpului sustinatorii privatizarilor companiilor de stat si numirii managerilor privati.

Sursa: TVRInfo.ro