Moody's retrogradeaza Hidroelectrica cu patru trepte, in urma deciziei de solicitare a insolventei

Data publicarii: 20-06-2012 | Actualitate

Moody's Investors Service a revizuit in scadere, cu patru trepte, de la 'Ba1' la 'B2', ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica si le-a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din Romania de a-si solicita insolventa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara dat publicitatii miercuri.

Ratingul corporatist (CFR) si ratingul PDR - probability of default (probabilitate de intrare in incapacitate de plata) au fost retrogradate de la 'Ba1' la 'B2'. 

'Retrogradarea cu patru trepte a ratingurilor Hidroelectrica, de la 'Ba1' la 'B2', vine ca urmare a recentei decizii a companiei de a-si solicita insolventa, ceea ce indica cresterea semnificativa a riscului intrarii in incapacitate de plata si incorporeaza imposibilitatea de a anticipa viitoarele evolutii in urma procedurilor de insolventa', a explicat analistul Richard Miratsky, care este si vicepresedinte al Moody's. 

De asemenea 'Retrogradarea reflecta faptul ca agentia si-a revizuit in scadere estimarile privind sprijinul extraordinar pentru Hidroelectrica din partea guvernului roman, reflectand inactivitatea si lipsa transparentei privind recentele evolutii la companie', a adaugat Richard Miratsky. 

Moody's a retrogradat si calificativul BCA (baseline credit assessment) la 17 (echivalentul unui rating 'Caa1') de la 14 (echivalentul unui rating 'B1') pentru a reflecta riscul intrarii in incapacitate de plata a datoriilor companiei in urma deciziei de solicitare a insolventei. Acest risc in crestere ar putea accelera scadentele datoriilor dincolo de capacitatea companiei de a-si respecta obligatiile si ar putea constitui o piedica semnificativa pentru orice aranjamente de a obtine noi finantari', considera Moody's. BCA se realizeaza pe o scara de la 1 la 21, unde 1 reprezinta cel mai scazut risc de creditare si 14 egalizeaza cu un risc B1. 

Consiliul de Administratie al Hidroelectrica a decis sa inainteze Tribunalului Bucuresti cererea de intrare in procedura generala a insolventei iar printre motivele care au generat aceasta hotarare se afla scaderea cifrei de afaceri cu 10% ca urmare a secetei prelungite de la sfarsitul anului trecut si pierderile inregistrate de companie. 

Tribunalul Bucuresti a stabilit primul termen de judecata in acest proces pentru data de 20 iunie 2012. 

Actionarii Hidroelectrica sunt statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in proportie de 80,0561%, si Fondul Proprietatea. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: