Ministerul Economiei: Nu va fi promovat niciun mecanism de vanzare a actiunilor detinute de stat la Hidroelectrica

Data publicarii: 21-06-2012 | Afaceri

Niciun mecanism de vanzare a actiunilor detinute de statul roman la Hidroelectrica nu va fi promovat si nu se are in vedere niciun mecanism de scadere a capacitatilor de productie a energiei electrice, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), remis, miercuri, AGERPRES.

De asemenea, potrivit comunicatului citat, 'nu se are in vedere si nu va fi promovata nicio actiune de instrainare a unor active dedicate Sistemului Energetic National'. 

'MECMA isi exprima convingerea ca societatea EURO INSOL SPRL, administratorul judiciar al SC Hidroelectrica SA desemnat de catre Tribunalul Bucuresti, va apara interesele creditorilor si ale actionarilor companiei pe tot parcursul indeplinirii mandatului sau, la finalul caruia compania isi va continua activitatea fara supravegherea autoritatii judecatoresti', se mentioneaza in comunicat. 

Totodata, MECMA subliniaza importanta reorganizarii cu succes, in cel mai scurt timp, a activitatii pentru plata datoriilor si reinsertia societatii in activitatea economica. Obiectivele urmarite vizeaza cresterea eficientei energetice, valorificarea potentialului hidroenergetic neamenajat si atragerea capitalului privat in proiectele de dezvoltare si retehnologizare, cresterea gradului de utilizare a potentialului hidroenergetic al tarii prin realizarea de noi capacitati de productie de la 49% in 2005 la 62% la nivelul anului 2025. De asemenea, se va urmari diversificarea si valorificarea serviciilor de sistem asigurate, aducerea capacitatilor de productie in operare la nivelul performantelor internationale si cresterea sigurantei in functionare, marirea sigurantei in exploatare a constructiilor hidrotehnice, optimizarea functionarii instalatiilor energetice din patrimoniul societatii, justificarea si etapizarea lucrarilor de reparatii, modernizare si retehnologizare din cadrul amenajarilor hidroenergetice, analiza eficientei noilor lucrari de investitii pe baza indicatorilor tehnico-economici specifici si implementarea managementului privat. 

Tribunalul Bucuresti a admis miercuri cererea Hidroelectrica de a intra in insolventa. 

Compania si-a solicitat insolventa in data de 15 iunie 2012 iar potrivit presedintelui Consiliului de Administratie al societatii, Remus Vulpescu, deschiderea procedurii de insolventa a Hidroelectrica nu urmareste falimentul sau nationalizarea societatii, ci reorganizarea unei companii care nu mai are lichiditati. 

Printre motivele care au generat aceasta hotarare se afla scaderea cifrei de afaceri cu 10% ca urmare a secetei prelungite de la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an si pierderile inregistrate de companie. In plus, fluxurile de numerar s-au redus cu 27% in acest an iar datoriile cu termen scadent mai mare de 90 de zile au urcat la 470 milioane de lei. Pierderile financiare ale Hidroelectrica s-au majorat la 112 milioane de lei in primele cinci luni din acest an, fata de 121 milioane de lei in 2011. 

Actionarii Hidroelectrica sunt statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 80,0561% din capital, si Fondul Proprietatea. 

Compania asigura o treime din totalul cantitatii de energie produsa in Romania.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: