Romania raporteaza doua rate ale somajului. De unde vine diferenta de 300.000 de someri

Data publicarii: 21-06-2012 | HR/Cariere

Rata somajului este in continua crestere din cauza crizei financiare, atat in Romania, cat si in Uniunea Europeana (UE), cei mai afectati fiind tinerii, care isi gasesc tot mai greu locuri de munca. Desi statul vehiculeaza cifre intre 4,7% si 7,4%, reprezentantii patronatelor sustin ca rata reala a somajului ar ajunge la 10%.

Romania raporteaza lunar doua rate diferite ale somajului, in functie de metoda de calcul utilizata de Agentia Nationala de Ocupare (ANOFM), respectiv de Institutul National de Statistica (INS).

Diferenta intre numaratoarea celor doua institutii este uriasa, de circa 300.000 de persoane.

La finele lunii aprilie, INS raporta o rata a somajului de 7,4%, in timp ce, potrivit ANOFM, rata somajului inregistrat la nivel national a fost de 4,73%, echivalentul a peste 425.000 de persoane.

Aceeasi diferenta de aproximativ 300.000 de someri s-a evidentiat aproape in toate lunile precedente, din aprilie 2011, potrivit datelor publicate de cele doua institutii.

"Rata somajului ANOFM, din nefericire, este un calcul statistic care nu tine cont decat de persoanele inregistrate ca someri. Nu se tine cont de persoanele care au iesit din plata somajului si nici de persoanele care sunt temporar plecate din tara pentru a lucra sezonier sau pe scurta durata”, a declarat pentru TVRinfo.ro Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare din Romania (FEPAIUS).

Pe de alta parte, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca reducerea contributiei de asigurari sociale ar trebui sa fie prioritatea absoluta, atat timp cat se doreste sustinerea pietei muncii.

"Somajul din Romania depinde foarte mult de situatia economica externa. Daca Europei ii va merge prost, vom avea muncitori din strainatate care se intorc in tara si o economie care merge prost, iar somajul va fi amplificat. Noi ar trebui sa avem ca prioritate absoluta reducerea CAS, chiar daca vom creste alte taxe, pentru a sustine piata muncii", a declarat Florin Pogonaru, presedintele AOAR.

Somajul real ajunge la 10%

Potrivit Mariei Grapini, daca am raporta populatia activa de circa 10 milioane la persoanele angajate, scazand contractele multiple ale unei persoane, rata somajului ar fi de 9-10%.

Mai mult, potrivit reprezentantilor ManpowerGroup, una din cele mai mari companii locale cu activitati in sectorul resurselor umane, rezultatele recensamantului vor produce efecte la nivel macro-social, schimbarile din interiorul pietei muncii reprezentand doar o fateta a impactului pe care un volum redus al populatiei active il are asupra intregii natiuni.

"Rezultatele prezentate de Institutul National de Statistica nu fac decat sa confirme directia in care piata muncii locale se indreapta de ceva vreme - lipsa strategiilor de motivare si retentie a personalului valoros duce la decizia acestora de a emigra catre piete mai mature din punct de vedere al conditiilor si beneficiilor profesionale si consecutiv la cresterea somajului”, au declarat, pentru TVRinfo.ro, reprezentantii ManpowerGroup.

Integral in TVRInfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: