Managerii din industrie sunt mai pesimisti: Productia isi va intrerupe cresterea in iunie

Data publicarii: 22-06-2012 | Economie

Productia industriala nu va mai inregistra performanta din luna mai, insa in sectorul constructiilor se estimeaza o imbunatatire a principalilor indicatori economici, pe fondul conditiilor climaterice favorabile.

Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori cu privire la directia economiei, isi va intrerupe cresterea in luna iunie, scaderea comenzilor afectand in principal companiile producatoare de mijloace de transport, potrivit celui mai recent buletin de conjunctura al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Performanta estimata de operatorii industriali pentru luna mai, in ceea ce priveste volumul productiei industriale, nu se va repeta probabil in luna iunie - seria bruta a soldurilor conjuncturale indica stagnarea acestui indicator (-1%), iar cea ajustata in functie de sezonalitate si de numarul de zile lucratoare sugereaza chiar o usoara contractie in termeni lunari”, se precizeaza in raportul BNR.

Cine astepta scaderi in industrie

De altfel, scaderea comenzilor a dus si la decizia companiei Dacia de intrerupere a fluxului de productie timp de doua zile in luna iunie si o zi la inceputul lunii iulie.

Scaderi ale volumului productiei sunt anticipate si pentru subsectorul extractiv si pentru activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice si termice, a gazelor si a apei calde, iar temperari ale ratei lunare de crestere sunt mai probabile in industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte si in industria alimentara, a bauturilor si a produselor din tutun.

In aprilie, productia industriala a crescut cu 2,6%, dupa ce a scazut in primul trimestru, iar datele oficiale cu privire la evolutia productiei industriale din luna mai vor fi publicate luna viitoare.

Potrivit studiului BNR, stabilitatea productiei se intrevede in cel putin 71% din numarul total al respondentilor din industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari, industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice si din activitatea de tiparire si reproducere pe suporti a inregistrarilor.

Unde creste productia

Productia va creste in special in industria materialelor de constructii, dar si in industria de masini, echipamente si aparate electrice si in industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal.

Constructiile, afectate de blocajul financiar

Pentru luna iunie, opiniile formulate de participantii la sondajul de conjunctura indica mentinerea influentei negative imprimate de cererea deficitara asupra activitatii celor doua sectoare economice.

"Blocajul financiar isi va mentine influenta restrictiva asupra activitatii companiilor de constructii, in acest sens pronuntandu-se 61% din numarul total al respondentilor. In industrie, opinii de acest tip au fost formulate de circa 12% dintre participantii la sondaj”, se mentioneaza in raportul BNR.

Sursa: TVR.ro