Consiliul Director al FMI analizeaza concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti

Data publicarii: 22-06-2012 | Economie

Consiliul Director (Board-ul) al Fondului Monetar International va analiza, vineri, concluziile celei de-a cincea misiuni de evaluare a economiei romanesti derulata la Bucuresti de institutiile financiare internationale in aceasta primavara, potrivit programului publicat pe site-ul FMI.

Dupa o eventuala aprobare a evaluarii de catre conducerea FMI, programul va disponibiliza inca aproximativ 475 milioane euro asistenta din partea FMI pentru Romania, dintr-o suma totala de circa 3,5 miliarde euro. 

'Majoritatea tintelor cantitative, cu exceptia a doua dintre ele, ambele referitoare la arieratele guvernamentale, au fost atinse si am convenit asupra politicilor necesare pentru a merge mai departe', declara, la finalul misiunii din primavara, Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International pentru Romania. 

El a atras atentia asupra cresterii in continuare a arieratelor, ca si asupra derapajelor fata de calendarul privatizarilor, ceea ce reprezinta un semnal de slabiciune in angajamentul Romaniei fata de reformele structurale. 

Oficialul FMI a apreciat ca societatile de stat sunt mai putin profitabile, Romania nereusind sa faca progrese in asigurarea unui management competitiv. De asemenea, acesta a aratat ca incurajeaza autoritatile sa ia masuri ferme in privinta celor care nu renegociaza contractele bilaterale cu Hidroelectrica. 

In acelasi timp, reprezentantul FMI a mentionat ca pana la finalul anului autoritatile romane trebuie sa se concentreze asupra listarii pachetelor de actiuni de la cele sase companii mari din energie si transporturi. 

FMI estimeaza o crestere economica de 1,5%, in 2012, in Romania, in pofida performantelor mai scazute, ca urmare a vremii nefavorabile din primul trimestru. Pe de alta parte, institutiile financiare internationale (FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana - n.r.) si autoritatile romane au convenit o relaxare a tintei de deficit pe cash, de la 1,9% la 2,2% din PIB in acest an, Franks precizand, insa, ca Guvernul trebuie sa mentina o politica fiscala prudenta. 

Urmatoarea misiune de evaluare a institutiilor financiare internationale este programata sa aiba loc catre finele lunii iulie si inceputul lunii august 2012. Olandezul Erik de Vrijer este noul sef al misiunii FMI pentru Romania. 

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: