Moody's: Profilul de credit al Romaniei, influentat negativ de intrarea in insolventa a Hidroelectrica

Data publicarii: 26-06-2012 | Finante-Banci

Intrarea in insolventa a Hidroelectrica are o influenta negativa asupra Romaniei deoarece guvernul a amanat planificata vanzare a companiei si ar putea fi nevoit sa achite o parte din datoria Hidroelectrica, se arata intr-o analiza publicata luni de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service Hidroelectrica, transmit SeeNews si Bloomberg.

'Aceasta cerere brusca de intrare in insolventa a unei entitati detinute de guvern se reflecta negativ asupra profilului de credit, fixand un precedent care provoaca incertitudine printre creditori si alti parteneri comerciali ai unor entitati detinute de stat in Romania', a explicat analistul Atsi Sheth, de la Moody's. 

Intarzierea vanzarii unei participatii in Hidroelectrica ar putea spori scepticismul pietelor privind viitoarele vanzari de active, stabilite in acordurile Romaniei cu creditorii internationali si destinate sa imbunatateasca eficienta in companiile detinute de stat 'prin participarea sectorului privat', sustine Moody's. 

In prezent, Moody's atribuie Romaniei un rating 'Baa3', cu perspectiva stabila, cel mai scazut din categoria 'investment grade' (recomandat pentru investitii). 

'Motivul pentru care Hidroelectrica a declarat insolventa a fost reorganizarea, mai degraba decat falimentul, ceea ce sugereaza ca nu au fost luate in considerare sau nu au fost posibile masuri mai putin extreme pentru reorganizare, subliniind astfel slabiciunea institutionala in companie sau in mediul operational din tara, sau in ambele', avertizeaza agentia. 

Miercuri, Moody's a revizuit in scadere, cu patru trepte, de la 'Ba1' la 'B2', ratingurile pe termen lung ale Hidroelectrica si le-a plasat sub revizuire, pentru o posibila retrogradare, din cauza recentei decizii a companiei din Romania de a-si solicita insolventa. 

Ratingul corporatist (CFR) si ratingul PDR - probability of default (probabilitate de intrare in incapacitate de plata) au fost retrogradate de la 'Ba1' la 'B2'. 

'Retrogradarea reflecta faptul ca agentia si-a revizuit in scadere estimarile privind sprijinul extraordinar pentru Hidroelectrica din partea guvernului roman, reflectand inactivitatea si lipsa transparentei privind recentele evolutii la companie', a afirmat analistul Richard Miratsky, care este si vicepresedinte al Moody's. 

Moody's a retrogradat si calificativul BCA (baseline credit assessment) la 17 (echivalentul unui rating 'Caa1') de la 14 (echivalentul unui rating 'B1') pentru a reflecta riscul intrarii in incapacitate de plata a datoriilor companiei in urma deciziei de solicitare a insolventei. Acest risc in crestere ar putea accelera scadentele datoriilor dincolo de capacitatea companiei de a-si respecta obligatiile si ar putea constitui o piedica semnificativa pentru orice aranjamente de a obtine noi finantari, considera Moody's. BCA se realizeaza pe o scara de la 1 la 21, unde 1 reprezinta cel mai scazut risc de creditare si 14 egalizeaza cu un risc B1. 

Actionarii Hidroelectrica sunt statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in proportie de 80,0561%, si Fondul Proprietatea.

Sursa: AGERPRES