CSAT a aprobat ca Romania sa contribuie cu 500.000 de dolari la reconstructia Afganistanului

Data publicarii: 26-06-2012 | Politica

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, in sedinta de luni, ca Romania sa contribuie financiar la instruirea, echiparea, finantarea si dezvoltarea capabilitatilor Fortelor Nationale Afgane de Securitate cu 500.000 de dolari anual in intervalul 2015 - 2017.

"O alta tema importanta pe agenda sedintei CSAT s-a referit la implicarea Romaniei in eforturile comunitatii internationale de reconstructie a Afganistanului. In cadrul acestui proces, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat ca Romania sa contribuie financiar la instruirea, echiparea, finantarea si dezvoltarea capabilitatilor Fortelor Nationale Afgane de Securitate anual cu 500.000 de dolari americani, pentru intervalul 2015 - 2017, aceasta fiind contributia financiara minima, stabilita in urma analizei costurilor financiare asumate de partea romana", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. 

Presedintele Traian Basescu preciza, la Summitul NATO de la Chicago de la sfarsitul lunii mai, ca Romania va contribui financiar pentru securitatea afgana, fara sa precizeze insa suma. "In ceea ce priveste contributiile financiare, parte din state si-au anuntat contributiile. Romania nu si-a anuntat contributia in NAC si nici de-a lungul desfasurarii Summitului, urmand ca acest lucru sa-l definitivam in perioada urmatoare. Ce va pot spune este ca se au in vedere contributii care tin cont si de ce au facut statele pana acum. Statele cu contributii mari in efective, in trupe, in misiuni desfasurate in Afganistan isi pot permite anuntarea unor contributii financiare mai mici, pentru perioada 2015 - 2018", a declarat Basescu, la intoarcerea de la Summitul NATO. 

Ministrul de Externe, Andrei Marga, prezent si el la Summitul de la Chicago, preciza ca, potrivit calculelor preliminare, Romania ar putea contribui cu 500.000 de dolari pentru sustinerea fortelor de securitate afgane dupa retragerea trupelor NATO. "Romania are la aceasta ora o decizie preliminara de a interveni cu 500.000 de dolari. Aceasta a fost repartizata pana la aceasta ora, dar aceste cifre trebuie luate in miscare. Nu vreau sa consideram ca sunt finale, este clar ca depinde si de nevoile care vor aparea. La aceasta ora, acesta a fost calculul pentru Romania, facut de centrul Aliantei, de la Bruxelles", a declarat Marga, la acea data.

Sursa: AGERPRES.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: