AAFBR: BNR ar putea mentine dobanda de politica monetara la sedinta de miercuri

Data publicarii: 26-06-2012 | Finante-Banci

  • Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% in cadrul sedintei din 27 iunie 2012 
  • • Rezervele minime obligatorii ar putea ramane nemodificate atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR 
  • • Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare 

Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea  sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 27 iunie 2012. Aceasta estimare apartine tuturor participantilor la sondaj. 92% dintre persoanele care au raspuns la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii aferente pasivelor in  lei vor fi mentinute la 15%, in timp ce restul estimeaza o reducere la nivelul de 12%. Conform opiniei tuturor participantilor la sondaj, rezervele minime obligatorii aferente pasivelor in valuta ar putea fi pastrate la 20% la urmatoarea sedinta a BNR pe probleme de politica monetara. 

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei  ar putea fi mentinute in continuare la nivelul de 15%, dar ponderea celor care considera acest lucru este in scadere fata de orizontul iunie 2012 la 62%. Restul participantilor estimeaza o reducere la 12%. 

Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi nemodificate pana la finalul anului 2012.  

Anul 2013 ar putea aduce o relaxare a politicii monetare, atat prin reducerea dobanzii de politica monetara la 5% in luna decembrie 2013 cat  si prin diminuarea rezervelor minime obligatorii pentru lei (la 10%) si valuta (la 15%).   

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008  si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: