Persoanele fizice vor plati la ANAF contribuitiile sociale de pensie, incepand de la 1 iulie

Data publicarii: 26-06-2012 | Finante-Banci

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va prelua de la 1 iulie administrarea contributiilor de asigurari sociale (CAS) pentru pensie, datorate de persoanele fizice, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal la finalul anului 2011.

Contributiile la pensii datorate de persoanele fizice vor fi achitate la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul unitatilor fiscale in raza carora sunt luati in administrare contribuabilii. 

De la inceputul lunii iulie, casele de pensii vor preda unitatilor fiscale din subordinea ANAF, in vederea colectarii, creantele reprezentand contributiile de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, stabilite si neachitate pana la 30 iunie 2012. 

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii. 

Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600), al carei model a fost publicat luni, trebuie depusa de intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale, membrii intreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice, persoanele care realizeaza venituri din profesii libere, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla. 

Pentru anul 2012, declaratia se va depune de catre acesti contribuabili numai in situatia in care ei se incadreaza in una dintre aceste categorii, incepand cu data de 1 iulie 2012. 

Declaratia 600 nu trebuie depusa de cei care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, someri sau de catre cei care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe.

Sursa: AGERPRES