Isar: Romania este singura tara din Europa cu potential de crestere de 5% pentru un numar semnificativ de ani

Data publicarii: 28-06-2012 | Economie

Romania este singura tara din Europa care are un potential de crestere de circa 5% pentru un numar semnificativ de ani, a declarat joi, la conferinta anuala a fondurilor de investitii din regiunea Europei de Sud-Est, ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar.

In opinia oficialului guvernamental, argumentele sunt faptul ca Romania este o economie mare din perspectiva europeana, asigura macrostabilitatea, este in interiorul UE, dar nu are euro ca moneda locala, are caracteristicile unei economii emergente, ceea ce pentru un investitor inseamna rentabilitate superioara. 

Isar a afirmat ca Romania este acum ca Polonia in urma cu 7 ani si nu are un ciclu de dezvoltare corelat cu statele mature sau cu campionii zonei, ceea ce inseamna ca este o destinatie corecta pentru investitii. 

Ministrul delegat a mai aratat ca autoritatile se concentreaza pe pastrarea macrostabilitatii in interiorul acordurilor cu institutiile financiare internationale si pe reaprinderea economiei, incercand sa refaca un proces de reindustrializare privata a Romaniei. 

Isar a mentionat ca in ultimii ani potentialul de crestere economica a Romaniei a scazut de la 5-6%, cat indicau modelele econometrice initial, la 2-3%, dar potentialul poate reveni la nivelul anterior, in timp ce cresterea reala se poate apropia de potential. 

Sursa: AGERPRES