Traian Basescu: E prima data in opt ani cand sunt impiedicat sa-mi exercit atributiunile constitutionale

Data publicarii: 29-06-2012 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca este prima data cand este impiedicat sa-si exercite atributiile constitutionale.

"Va marturisesc ca nu este cea mai vesela zi din mandatele mele de presedinte al Romaniei, pentru ca este prima data in opt ani de exercitare a functiei cand sunt impiedicat sa-mi exercit atributiunile constitutionale", a spus Basescu, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni. 

Presedintele Traian Basescu a declarat ca este pentru prima data in perioada post-decembrista cand un prim-ministru isi asuma prerogativele sefului statului, adaugand ca Romania este legitim prezenta la Consiliul European, dar nelegitim reprezentata. 

"As remarca faptul ca este pentru prima data in perioada post-decembrista, in 22 de ani, cand un prim-ministru isi asuma prerogativele presedintelui, fara sa aiba un mandat de la acesta. As spune, putin mai mult, o asumare nelegitima de mandat de reprezentare a statului. (...) Romania este legitim prezenta la Consiliul European, dar este nelegitim reprezentata in acest Consiliu European", a sustinut Traian Basescu, intr-o declaratie la Palatul Cotroceni. 

Presedintele Traian Basescu a declarat ca a decis sa nu mearga la Consiliul European de la Bruxelles pentru ca ar fi fost o situatie stanjenitoare, inclusiv pentru partenerii nostri europeni. 

'Am luat decizia sa nu merg la Bruxelles pentru ca ar fi fost o situatie stanjenitoare si pentru partenerii nostri europeni sa arbitreze ei o disputa nationala", a declarat Basescu, la Palatul Cotroceni. 

El a subliniat ca nu ar fi vrut sa se ajunga la o "stanjenitoare disputa" intre presedinte si premier la Bruxelles, adaugand ca ziaristii dornici sa speculeze orice "fisura" sunt peste tot. 

"Am vrut sa protejez ceea ce am construit opt ani - o buna imagine a Romaniei", a adaugat Basescu. 

Presedintele a declarat ca l-a sunat premierul Victor Ponta, in jurul orei 12,00, pentru a-i cere sa-i aprobe un mandat la Consiliul European. 

"Nu a venit sa discutam un mandat. M-a anuntat doar ca se duce. Astazi in jurul orei 12,00, ora Romaniei, mi-a dat un telefon sa-i aprob un mandat", a declarat Basescu, la Palatul Cotroceni. 

Intrebat daca i-a aprobat mandatul lui Ponta, Basescu a spus ca deocamdata nu l-a primit. 

"In al doilea rand, mandatul pentru Consiliul de astazi este extrem de complicat si va garantez ca privind la delegatia cu care a mers si stiind subtilitatile Consiliului sunt convins ca nu au inteles mandatul pentru Consiliul European de astazi", a sustinut presedintele. 

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca nu intentioneaza sa depuna plangere penala impotriva premierului Victor Ponta. 

"Nu, niciodata! Si va rog sa nu-mi atribuiti niciun fel de intentie din acest punct de vedere. Nu am cerut nimanui, nu am facut astfel de afirmatii si le resping", a afirmat Basescu, intrebat daca intentioneaza sa ceara plangere penala impotriva lui Ponta, avand in vedere ca il acuza de preluarea prerogativelor sefului statului. 

Sursa: AGERPRES