Grecia neaga informatiile ca ar fi incalcat acordul UE-FMI angajand functionari publici

Data publicarii: 29-06-2012 | International

Grecia a negat joi ca si-a tradat angajamentele fata de creditorii internationali - Uniunea Europeana si Fondul Monetar International - in ceea ce priveste angajarea de functionari publici, asa cum a scris duminica o publicatie preluata de toata presa europeana, transmite AFP.

"Grecia nu si-a incalcat niciodata angajamentele, articolul aparut este fals", a afirmat joi, pentru AFP, un purtator de cuvant al Ministerului Reformei Administrative si Guvernantei Electronice. 

Pana in prezent, noul guvern de coalitie (format din dreapta, socialisti si stanga moderata), rezultat in urma alegerilor de la 17 iunie, nu a reactionat la un articol aparut duminica in saptamanalul To Vima. 

Conform articolului, 70.000 de functionari ar fi fost angajati in 2010 si 2011, prin incalcarea unui acord convenit intre UE si FMI in 2010 care prevedea posibilitatea angajarii unui nou functionar doar la eliberarea a cinci posturi prin iesiri la pensie. 

In 2011, aceasta regula a fost intarita, stabilindu-se posibilitatea unei angajari la zece plecari, si urmeaza sa se deruleze timp de trei ani, care este perioada planului de redresare economica a tarii, dictat de creditori si bazat pe o austeritate stricta, in schimbul ajutorului international. 

Totusi, aceasta masura, una din cele mai importante care vizeaza reducerea cheltuielilor publice, exclude angajarile in educatie, securitate si sanatate. 

"Articolul vorbeste de 70.000 de angajari, insa este vorba de circa 20.000 in doi ani", a adaugat purtatorul de cuvant citat. 

Totusi, ministerul nu a facut publice nivelurile de angajati in functiile publice unde ar fi avut loc iesiri le pensie, angajari sau transferuri pentru a-si sustine pozitia de respingere a informatiilor aparute in articol. 

Ministerul a precizat intr-un comunicat ca raportul realizat de troica (UE-FMI-BCE) de creditori, dezvaluit duminica de To Vima, a fost un raport intermediar, nefinalizat. 

Articolul din To Vima survine cu cateva zile inainte de venirea la Atena, prevazuta pentru saptamana viitoare, a unei delegatii de experti ai troicai pentru a se intalni cu noii lideri din Grecia, vizita care are loc o data la trei luni si care urmareste evaluarea aplicarii reformelor pentru ajustarea bugetara a tarii. 

Sursa: AGERPRES