MAE si Ministerul Economiei saluta selectarea Nabucco Vest ca ruta de transport a gazelor in Europa centrala si de Sud-Est

Data publicarii: 29-06-2012 | Economie

Decizia de a selecta Nabucco Vest ca ruta de transport a gazelor naturale in Europa Centrala si de Sud-Est reprezinta un pas esential in directia realizarii proiectului Nabucco, dar si in directia deschiderii Coridorului Sudic, prioritar pentru Romania si Uniunea Europeana in vederea asigurarii securitatii energetice, se arata intr-un comunicat transmis joi de MAE, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Economiei salutand, in numele Guvernului Romaniei, anuntul recent al consortiului Shah Deniz II.

"Aceasta decizie constituie totodata o confirmare din partea consortiului Shah Deniz II a avantajelor competitive pe care proiectul Nabucco le detine fata de alte initiative regionale, inclusiv din perspectiva sprijinului politic la cel mai inalt nivel din partea statelor partenere, concretizat intr-un cadru juridic unitar si coerent", mentioneaza sursa citata. 

Potrivit comunicatului, Romania va continua sa sprijine proiectul Nabucco si sa se implice activ in promovarea sa, fiind ferm convinsa ca reprezinta o solutie avantajoasa ce ofera raspunsuri pe termen lung, cu beneficii pentru toti factorii ecuatiei energetice din regiune - furnizori, state de tranzit si consumatori. 

Consortiul Shah Deniz II a anuntat, joi, ca a selectat proiectul Nabucco Vest ca optiune de livrare pe teritoriul Europei Centrale, potrivit unui comunicat transmis de Nabucco Gas Pipeline International GmbH. 

Nabucco Vest a fost selectata drept ruta central-europeana de livrare a gazului din zacamantul de gaze Shah Deniz II, Azerbaidjan. 

Gazoductul are un diametru de 122 cm si o lungime de 1.300 km, care traverseaza Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, avand o capacitate tehnica de pana la 23 mmc. Nabucco Vest va transporta gaze din apropierea granitei turco-bulgare prin Bulgaria, Romania si Ungaria in Austria, cu statii de preluare in fiecare tara de tranzit. 

Propunerea Nabucco Vest, sustinuta de toti cei sase actionari, a fost prezentata de Nabucco Gas Pipeline International GmbH la data de 16 mai 2012. 

Conducta de gaze va fi proiectata sub forma unei infrastructuri scalabile cu mai multe surse integrate pentru transmisia gazelor naturale. Capacitatea va putea creste de la 10 mmc la 23 mmc pentru a face fata cererii. 

Proiectul este sustinut de Acordul Interguvernamental (IGA), semnat in luna iulie 2009, si de Acordurile de Sprijin al Proiectului, care garanteaza un cadru legal si de reglementare pentru proiect. 

Sursa: AGERPRES