Efectul imediat al taierii liniilor de finantare de catre bancile straine: credite mai scumpe pentru populatie si firme

Data publicarii: 29-06-2012 | Finante-Banci

Creditele pentru populatie si firme s-ar putea scumpi din cauza retragerii liniilor de finantare de catre bancile straine si a opririi ciclului de reducere a dobanzii-cheie la lei. 

Procesul de reducere a expunerii bancilor-mama din zona euro pe piata locala a devenit tot mai vizibil in ultima perioada, devenind un motiv serios de ingrijorare pentru banca centrala, si ar putea conduce in perioada imediat urmatoare la scumpirea creditelor. Aceasta ar insemna o schimbare radicala de directie in conditiile in care in ultimele luni firmele si populatia au reusit sa se imprumute mai ieftin.

"Exista riscul ca dobanzile la credite sa creasca in perioada urmatoare ca urmare a restrangerii lichiditatii din piata monetara pe fondul reducerii expunerii externe pe Romania si al inghetarii ciclului de relaxare a politicii monetare", considera Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

BNR s-a aratat inca din luna martie ingrijorata de reducerea expunerii bancilor straine pe Romania, dar tonul cu care oficialii bancii centrale recunosc existenta acestui proces a devenit recent mai ferm. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat miercuri ca incepand din luna mai au fost in mod evident scaderi de expuneri.

Integral in Ziarul Financiar