Seful PAID: Pool-ul poate plati despagubiri asiguratilor, in cazul unui cutremur similar celui din 1977

Data publicarii: 15-10-2012 | Finante-Banci

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale poate plati despagubiri tuturor celor asigurati impotriva catastrofelor naturale, in eventualitatea producerii unui cutremur similar celui din 1977, a declarat, luni, directorul general al PAID, Aurelia Cristea.

"Daca are loc un cutremur ca in 1977, PAID poate plati despagubiri celor asigurati la PAID. Exista program de reasigurare pentru dauna maxima posibila pe riscul de cutremur la politele incheiate la PAID. Chiar si daca toata populatia Romania ar avea polite obligatorii incheiate la PAID, aceasta reasigurare ar fi suficienta, insa este vorba despre cea de la nivelul la care va fi la momentul respectiv expunerea. Cea care este acum, evident ca nu ar acoperi daunele", a spus ea. 

Aurelia Cristea a explicat ca programul de reasigurare se modifica odata cu gradul de cuprindere in asigurare, iar odata cu cresterea expunerii riscurilor se modifica si programul de reasigurare. 

"La nivelul anului trecut, costurile reasigurarii au fost de 90% din ceea ce s-a subscris. Vreau sa retineti ca 90% s-a platit in reasigurare pe portofoliul 2010 - 2011, iunie, astfel incat sa existe capacitate suficienta in caz de dezastru", a precizat aceasta. 

Seful PAID a precizat ca, in total, 56% dintre locuintele Romaniei sunt asigurate facultativ sau obligatoriu, 5% din numarul total de polite fiind incheiate cu firme de asigurare care fac parte din PAID. 

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID este gestionat de Ministerul Administratiei si Internelor. Conform prevederilor legii, PAID gestioneaza asigurarea obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren. Pool-ul s-a constituit ca societate comerciala, in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari). Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010. 

Sursa: AGERPRES