INS: Evolutii inerente au influentat reducerea PIB; diferenta nu este generata de o eroare de calcul

Data publicarii: 07-01-2013 | Economie

Intreprinderile au avut cea mai mare contributie la cresterea consumului intermediar ceea ce a condus la o majorare a consumului intermediar nominal pentru anul 2011, si implicit o reducere a valorii adaugate brute si a PIB cu aproximativ 26 miliarde lei, diferenta nefiind provocata de erori de calcul, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica /INS/, remis vineri AGERPRES.

Reprezentantii INS sustin ca, potrivit Regulamentului de transmitere de catre toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, Romania calculeaza si transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni). 

Fiecare dintre variante se bazeaza pe metode distincte, in functie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza carora se calculeaza acesti indicatori. 

''Diferentele intre cele trei variante sunt inerente si nu sunt generate de erori de calcul. In programul de producere si difuzare a datelor, Institutul National de Statistica aplica ad-literam si consecvent la nivel national prevederile regulamentelor UE in domeniu si metodologiile de calcul corespunzatoare, facandu-le publice utilizatorilor, inclusiv in ceea ce priveste politica de revizuire'', se precizeaza in comunicatul INS. 

Astfel, diferenta intre varianta provizorie ( in care PIB este calculat la 578,551 miliarde lei) si cea semidefinitiva (in care PIB este calculat la 556,708 miliarde lei), respectiv 21,84 miliarde lei, este data de faptul ca la prima metoda se folosesc surse indirecte, metode de estimare si extrapolare, iar la cea de-a doua varianta sunt utilizate surse de date primare disponibile mai complete si mai detaliate, mai arata comunicatul INS. 

''Pentru anul 2011, din analiza rezultatelor economice agregate pe baza surselor de date disponibile, a rezultat o crestere a ponderii consumului intermediar in productie, de la 61,3% (pondere estimata pentru anul 2010 si utilizata la varianta provizorie 2011) la 64,6% (pondere calculata pe baza surselor complete de date) in varianta semidefinitiva. Cea mai mare contributie la cresterea consumului intermediar au avut-o societatile nefinanciare (intreprinderi) ceea ce a condus la o majorare a consumului intermediar nominal pentru anul 2011, si implicit o reducere a valorii adaugate brute si a PIB cu aproximativ 26 miliarde lei. Aceasta pondere mare s-a mai inregistrat in perioada 1995-1997. In anii care au urmat consumul intermediar nu a reprezentat mai mult de 59-62% din valoarea productiei. Majorarea nu a putut fi anticipata la varianta provizorie din lipsa oricaror informatii privind consumurile intermediare efective pentru anul 2011'', a explicat INS, in comunicatul dat publicitatii vineri. 

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri ca va inlocui conducerea Institutului National de Statistica /INS/ pentru 'greseala grava' la calcularea PIB pentru anul 2011. 

''Nu ne iarta nimeni daca stam blocati in continuare in ceea ce inseamna de ani de zile birocratie si lipsa de functionare a unor institutii. Ne-am trezit acum la inceput de an ca INS, Comisia Nationala de Prognoza /CNP/ au gresit si dupa ce in 2003 pana in 2010 au gresit pe plus, calculau un PIB si dupa aceea era mai mare, in 2011 l-au gresit pe minus. Nu cred ca este vorba neaparat de intentie, dar este o greseala grava'', a declarat primul-ministru. 

''Am cerut secretarului general, o sa inlocuiesc conducerea INS, vreau sa fie acolo niste oameni pe care sa ne putem baza cand spun ceva, fie ca este vorba de PIB, fie ca este vorba de cati cetateni sunt in aceasta tara'', a mai spus Victor Ponta. 

Premierul Victor Ponta a aratat joi seara, ca presedintele Institutului National de Statistica ar putea fi demis dupa ce institutia a facut o greseala de calcul a Produsului Intern Brut in perioada 2011 - 2012, acesta fiind calculat eronat, mai mare cu 20 miliarde de lei. 

''Voi cere pana luni o analiza, iar presedintele Institutului National de Statistic ar putea fi schimbat. Am aflat, la sfarsitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a INS privind PIB in 2011-2012, o greseala care inseamna 20 de miliarde de lei in plus la PIB, calculate initial si reduse, acum inseamna, implicit, la deficit, cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei'', a precizat premierul.

Sursa: AGERPRES