Ponta: Numirea ca presedinte INS a dnei Gered Beatrix nu are nici o legatura cu UDMR

Data publicarii: 07-01-2013 | Politica

Numirea ca presedinte interimar al INS a vicepresedintelui institutiei Gered Beatrix nu a fost influentata de UDMR si aceasta numire nu inseamna ca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a intrat la guvernare, a declarat premierul Victor Ponta, vineri seara, intr-o emisiune la Antena 3.

'Nu a intrat UDMR la guvernare si UDMR nu are nici un fel de legatura cu aceasta numire. Sunt trei vicepresedinti la INS, iar singurul dintre acestia, care era vechi in functie si nu se putea spune ca a fost numit de Guvernul Ponta, a fost Gered Beatrix, care intamplator este sustinuta de UDMR, dar este nemtoiaca. Aceasta va detine functia pana in momentul in care, si va spun foarte clar ca vom numi la INS... ca pe mine nu ma intereseaza ca la INS sa fie un om cu care sunt eu prieten. Pe mine ma intereseaza sa fie un om care sa dea datele corecte si sa fie credibil. Asa a ajuns doamna Gered Beatrix sa gireze... pana cand selectam o persoana care sa nu poata fi banuita, in nici un fel, ca tine cu Guvernul sau cu Opozitia sau cu oricine altcineva', a explicat premierul. 

Ponta a precizat ca nu considera ca greseala INS in calcularea PIB-ului ar fi fost 'premeditata', insa, seful institutiei trebuia sa isi asume responsabilitatea, fapt pentru care a fost demis. 

'Din 2003 pana in 2010 cand s-a gresit, s-a gresit in minus, adica s-a spus ca PIB-ul era mai mic, dar de fapt era mai mare. Daca crezi ca ai o suta de lei si in realitate ai 110, atunci e bine. Dar daca stii ca ai in cont 100 lei si te trezesti ca de fapt ai 80, nu este o veste deloc buna pentru ca tu de fapt te-ai gandit sa faci cheltuieli de 100 lei. (...) Romania are voie, prin acordul cu FMI, la o anume tinta de deficit. Daca PIB-ul este mai mare inseamna ca pot sa cheltui mai mult. Eu mi-am propus, in 2012 si implicit in 2013, niste cheltuieli la un PIB mai mare si acum s-a dovedit ca este mai mic. (...) Aceasta greseala a afectat, in mod clar, 2012, dar si anul 2013. Dar nu am niciun element sa spun ca a fost ceva premeditat, dar responsabilitatea ramane. (...) Am considerat ca un functionar a gresit, dar responsabilitatea revine sefului institutiei', a spus Ponta. 

Ponta a glumit afirmand ca 'partea simpla' a fost demiterea presedintele Institutului National de Statistica (INS) Vergil Voineagu, 'partea dificila', insa, este sa 'taiem un miliard de lei'. 

'Trebuie sa taiem un miliard de lei. Este o veste foarte proasta pentru toti. De unde sa taiem acesti bani? Sa imi spuna seful INS ce sa le explic profesorilor, doctorilor...', a adaugat premierul. 

Presedintele Institutului National de Statistica (INS) Vergil Voineagu a fost eliberat, vineri, din functie. 

Decizia de schimbare din functie este semnata de premierul Victor Ponta si a fost publicata, vineri seara, in Monitorul Oficial. 

Pana la numirea presedintelui INS, Gered Beatrix, vicepresedintele INS, va exercita atributiile presedintelui INS, conform deciziei primului ministru, publicata in Monitorul Oficial partea I nr. 7 din 4 ianuarie. 

Premierul Victor Ponta a anuntat, vineri, la sedinta de guvern, ca va inlocui conducerea Institutului National de Statistica /INS/ pentru 'greseala grava' la calcularea PIB pentru anul 2011. 

''Nu ne iarta nimeni daca stam blocati in continuare in ceea ce inseamna de ani de zile birocratie si lipsa de functionare a unor institutii. Ne-am trezit acum la inceput de an ca INS, Comisia Nationala de Prognoza /CNP/ au gresit si dupa ce in 2003 pana in 2010 au gresit pe plus, calculau un PIB si dupa aceea era mai mare, in 2011 l-au gresit pe minus. Nu cred ca este vorba neaparat de intentie, dar este o greseala grava'', a declarat primul-ministru. 

Sursa: AGERPRES