Finantele vor sa imprumute in primul trimestru pana la 20 mld. lei

Data publicarii: 07-01-2013 | Finante-Banci

Pentru aceasta operatiune se are in vedere vanzarea de titluri de stat pe piata interna

Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, suma din care 4,6 miliarde lei doar in luna ianuarie. Suma estimata pentru primele trei luni din acest an este peste cea programata pentru primul trimestru din 2012, de 14 - 16 miliarde lei. Totodata, valoarea este sub cea imprumutata in primele trei luni din 2012, de 26,11 miliarde lei.

"In anul 2013, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de Ministerul Finantelor Publice pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,15% din PIB, care urmeaza sa fie finantat in proportie relativ echilibrata de pe piata interna si externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in anul 2013 denominate in lei, care este in suma de 46,8 miliarde lei pentru portofoliul actual de titluri de stat", se arata intr-un anunt al Ministerului Finantelor Publice.

Pietele externe

De asemenea, ministerul are in vedere si emisiuni de titluri de stat pe pietele externe, in functie de evolutiile si de oportunitatile oferite de aceste piete. Finantarea din surse externe prin Programul MTN (Medium Term Notes), care urmeaza sa fie suplimentat si extins pana in 2015, se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de 2,5 miliarde euro. Programul de emisiuni MTN pe piata internationala a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani si cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. De atunci, Finantele au imprumutat in total 6,2 miliarde euro prin acest program, cea mai mare parte, respectiv 4,7 miliarde euro, doar anul trecut.

"Intrucat in anul 2013 sunt scadente emisiuni de titluri de stat denominate in euro in valoare cumulata de 1,76 miliarde euro, MFP intentioneaza refinantarea acestora prin emiterea de titluri de stat in aceeasi valuta, functie de apetitul investitorilor pentru aceste instrumente de datorie si de disponibilitatile in euro existente pe piata de capital. De principiu, organizarea de licitatii de obligatiuni cu cupon in valuta se va face trimestrial, in ultima decada a primei luni", se arata in anunt. Pe piata interna se vor emite titluri de stat denominate in lei, respectiv certificate de trezorerie cu discount cu scadenta de pana la un an, se vor redeschide emisiuni de obligatiuni in scopul cresterii lichiditatii acestor titluri pe piata secundara si se vor lansa emisiuni noi de obligatiuni cu scadente de pana la 15 ani in scopul "extinderii maturitatilor si consolidarii curbei randamentelor, functie de apetitul participantilor in piata". Finantele intentioneaza ca obligatiunile cu maturitate de 10 si 15 ani sa fie organizate, in principiu trimestrial, alternativ in ultima decada a lunii.

Integral in Curierul National