Erste: Asteptam cu nerabdare proiecte mult mai mari de infrastructura sa le finantam

Data publicarii: 07-01-2013 | Finante-Banci

La sapte ani de la preluarea BCR, Erste este departe de planul visat in 2005 si cauta solutii pentru crestere. 

BCR este un activ strategic pentru Erste, iar fundamentarea deciziei privind achizitia de 3,75 mld. euro de acum sapte ani ramane in picioare si astazi chiar daca in prezent toate operatiunile bancii trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare in cautarea modelului de business care sa permita revenirea pe crestere in conditii de profitabilitate, afirma Manfred Wimmer, vicepresedinte executiv pe financiar al Erste Group si fost responsabil cu strategia de preluare a BCR din 2005.

"Fiind cea mai mare banca din Romania, avem ca obiectiv strategic cresterea prezentei pe segmentele corporate si retail, desi anticipam o crestere mai puternica a pietei de credite pentru companii in viitorul apropiat. Ne dorim o schimbare semnificativa a structurii valutare a bilantului pentru a valorifica pe deplin forta noastra in moneda locala si pentru a permite bancii sa concureze la scara in domeniul fluxurilor financiare", spune bancherul austriac cel mai legat de procesul de integrare a BCR in Erste Group. In prima jumatate a lui 2008 el a fost si CEO interimar al BCR.

Wimmer precizeaza ca si dupa restructurare BCR va ramane o banca universala angajata sa satisfaca toate segmentele pietei, insa in functie de oportunitatile de a obtine o crestere sustenabila si un randament al capitalului "convenabil" pe termen mediu. Pana sa genereze randamente convenabile, BCR inghite capital, luna trecuta fiind aprobata o noua majorare de 110 mil. euro dupa cea similara din 2011.

"Dupa tranzactia de 3,75 mld. euro am injectat in permanenta fonduri in BCR, fie sub forma de capital, fie ca datorii subordonate. Privind retrospectiv, nu atat costurile integrarii au fost cele mai ridicate, cat capitalul angajat, achizitiile ulterioare (participa-tiile SIF-urilor) si majorarile de capital", spune Wimmer.

Integral in ZF.ro