Cea mai veche banca din Elvetia trage obloanele dupa ce a sprijint americanii sa scape de impozite

Data publicarii: 07-01-2013 | International

Wegelin, cea mai veche banca din Elvetia, urmeaza sa se inchida definitive dupa ce a pledat vinovata intr-un tribunal din New York in cadrul careia se judeca faptul ca institutia a ajutat americanii sa-si eludeze impozitele. Banca, infiintata in 1741, a acceptat, de asemenea, sa plateasca autoritatilor din Statele Unite amenzi in valoare de 57,8 milioane de dolari.

Reprezentantii institutiei au sustinut ca, odata cu finalizarea procesului de la New York, "banca va inceta sa mai functioneze ca o banca”. Banca a admis ca a permis mai multor americani, peste 100 ce cetateni, sa-si ascunda pentru aproape 10 ani 1,2 miliarde de dolari in Serviciul de Venituri Interne. 

Wegelin, cu sediul in micul oras elvetian St. Gallen, si-a inceput activitatea cu 35 de ani inainte de declararea independentei Statelor Unite ale Americii. Ea devine prima banca straina care pledeaza vinovat intr-un procesde evaziune fiscal in SUA. Alte banci elvetiene au renuntat in ultimii ani sa convinga cetatenii americani sa-si deschida conturi offshore. 

 Avocatul American Preet Bharara a spus: "Banca a sarit in mod intentionat si agresiv sa umple golul care a fost lasat cand alte banci elvetiene au abandonat aceasta practica din cauza presiunilor exercitate de aplicare legii din SUA”. 

 El a adaugat ca "a fost un moment de cotitura in eforturile noastre de a trage la raspundere atat bancile, cat si indivizii, oriunde s-ar afla in lume, atunci cand acestia se angajeaza la un comportament illegal, care priveaza Trezoreria SUA de venituri fiscale de miliarde de dolari”. 

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: