BNR a plafonat din nou la 4 miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin licitatia repo

Data publicarii: 07-01-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut pentru a saptea saptamana consecutiv la 4 miliarde lei suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, aceasta fiind, totodata, a 14-a saptamana la rand in care banca centrala limiteaza suma disponibila.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat lunea trecuta 13 banci cu 4 miliarde lei, iar sumele licitate de institutiile de credit au ajuns la un total de 17,48 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Integral in ECONOMICA.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: