Ponta: In acest an vom cheltui mai mult decat producem. La sfarsitul anului 2013, fiecare va fi mai dator cu 150 de euro. Declaratiile premierului.

Data publicarii: 11-01-2013 | Finante-Banci

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Palatul Victoria, in conferinta de presa in care a prezentat "starea natiunii", respectiv situatia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 si proiectele care se vor putea duce la indeplinire in urmatorii patru ani, ca "in acest an vom cheltui mai mult decat producem" si ca, la sfarsitul anului, "fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro".

DECLARATIILE PREMIERULUI:

- Prezentam situatia bugetului, ceea ce orice cetatean cunoaste drept bani publici.

- As vrea sa fac doua precizari de introducere: in primul rand vreau sa lamuresc termenul de starea bugetara a natiunii, termen preluat din Statele Unite. In Romania sistemul constitutional este diferit.

- Guvernul nu are niciun ban al sau. Guvernul gestioneaza niste bani care sunt luati de la cetatenii Romaniei pentru a fi folositi pentru cetatenii Romaniei.

- Este o prezentare in care am folosit rotunjirea cifrelor. Am folosit un procedeu pentru a vorbi mai clar, de a vorbi in cifre rotunde

- Astazi voi arata ce inseamna bugetul si starea financiara, cheltuielile pe care trebuie sa le facem in 2013, masuri pentru 2013. Datoriile pe care le avem de platit apartin Romaniei. Nu imi propun sa fac un atac la adresa opozitiei, ci sa prezint viziunea noastra.

- Ma voi referi la perioada incepand cu 2000, incheiata in 2008 cu crestere economica. Dupa 2008, din cauza crizei economice, Romania a oprit acest drum ascendent si obligatia noastra este sa readucem Romania pe crestere.

BUGETUL CETATEANULUI

- Romania va produce 140 de miliarde in 2013. Fiecare roman va produce 7000 de euro.

- Efortul principal va avea ca scop intoarcerea la anul 2008

- Datoria publica se ridica la 51 miliarde euro, de la 28 miliarde euro in urma cu patru ani

- Guvernul are de rambursat in acest an 1,2 miliarde de euro din imprumutul de la FMI.

- In Uniunea Europeana, doar trei tari au o datorie mai mica, ceea ce reprezinta un punct bun pentru noi.

  - Avem 10, 2 miliarde de euro de platit pe salarii, 11, 1 miliarde euro pe pensii, o sarcina dificila, dar pe care ne-am asumat-o si de care toti ne vom folosi de ea cand vom ajunge la pensie, 7,8 miliarde euro pe investitii si 7,6 miliarde euro pe bunuri si servicii.

- Vom avea de platit 2,5 miliarde de euro dobanzi, contributia Romaniei la Uniunea Europeana 1,4 milioane euro, alte transferuri si cheltuieli 2,9 miliarde euro.

- In 2012 am adoptat masuri de restabilizare sociala a unor drepturi care in perioada crizei au fost afectate, printre care reintregirea salariilor bugetare.

  - In 2012 am cheltuit mai putin cu 2,2 miliarde euro. In anul 2012, Romania este pe primul loc in UE in ceea ce priveste efortul de reducere a deficitului. 

- Astazi euro este la o cotatie mai mica decat in anul 2012, fara ca Guvernul sa aiba influenta asupra acestui element. Cred ca stabilitatea ne va ajuta sa pastram acest indicator in limitele in care ne-am propus.

- In 2012 nu am mai accesat niciun ban de la FMI. Statul s-a imprumutat pe pietele externe, dar cu costuri din ce in ce mai mici.

  - Masurile din 2012 au efect in 2013 si in anii care urmeaza. Ideea de reducere de cheltuieli are la baza un concept in care nu poti de fiecare data sa tai de la cei de la baza, ci prima data trebuie sa tai de la varf.

- Nu voi aproba din fondul de rezerva alocari pe primarii, care in mod inevitabil duc la ideea ca dam mai mult la un partid.

- Obiectivele pentru 2013-2016: Ne propunem sa respectam angajamentele pe care le avem (nu este un scop in sine, ci o decizie politica pe care ne-o asumam si care aduce benefecii nu Guvernului), repararea inechitatilor. Anul 2013 nu prevede cresteri de salarii si pensii. Alte obiective: reforma salarizarii, actualul Guvern isi propune sa faca o reforma reala, dorim o restructurare a Garzii Financiare, a Controlului Vamal, reforma bugetului, reforma investitiilor publice (se va face inventarierea tuturor proiectelor din 2007, se va lua decizia ce proiecte se inchid, iar cele care sunt cu adevarat importante le vom prioritiza).

- Vreau sa reamintesc si sa imi exprim nemultumirea public pentru ca nu exista nicio consecinta juridica pentru ce s-a intamplat la Oltchim, la Posta Romana, la ANRMAP, si alte institutii la care s-au pierdut sute de milioane de euro.

Victor Ponta este insotit de ministrul de Finante, Daniel Chitoiu, ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea si ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Integral in Mediafax.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: