Barack Obama, primul presedinte american dupa Roosevelt care depune juramantul de patru ori

Data publicarii: 21-01-2013 | International

La inceput de mandat, presedintii americani trebuie sa depuna juramantul, iar recordul in acest sens ii apartine in mod firesc lui Franklin Roosevelt, care a fost ales de patru ori la presedintia Statelor Unite ale Americii. Chiar daca este la al doilea mandat, Barack Obama va egala acest record, din cauza unei 'incurcaturi' din 2009 si a hazardului calendaristic din acest an, scrie duminica, intr-un comentariu, France Presse.

Un amendament constitutional adoptat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial limiteaza la doua, consecutive sau nu, mandatele presedintilor americani. Performanta lui Roosevelt, decedat in 1945, la putin timp dupa inceperea celui de-al patrulea mandat la Casa Alba, nu a mai fost astfel atinsa. 

De asemenea, Constitutia SUA prevede ca mandatul prezidential sa fie inaugurat la mijlocul zilei la Washington in data de 20 ianuarie, dupa alegeri. Traditia spune ca atunci cand data de 20 cade intr-o duminica, juramantul se depune in cadru restrans la Casa Alba, inainte de o ceremonie publica in data de 21. 

Asa se va intampla si anul acesta, la fel cum a fost ultima oara in 1985, in debutul celui de-al doilea mandat prezidential al lui Ronald Reagan. 

'Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sa-mi indeplinesc cu fidelitate functia de presedinte al Statelor Unite ale Americii, si, in masura mijloacelor mele, sa salvez, sa protejez si sa apar Constitutia SUA'. Aceste cuvinte le va pronunta presedintele duminica, cu putin inainte de pranz, in 'Salonul Albastru' de la parterul Casei Albe. De regula, acestor cuvinte le este adaugat si 'Asa sa ma ajute Dumnezeu!'. Acelasi juramant Obama il va pronunta pe treptele Capitoliului, in fata a sute de mii de americani, asteptati sa participe la ceremonia de investire luni. 

Cu patru ani in urma, Obama a trebuit sa rosteasca de doua ori juramantul din cauza unei 'discordante'. In timpul ceremoniei de inaugurare de la Capitoliu, presedintele Curtii Supreme, John Roberts, iar dupa el si Obama, au incurcat ordinea cuvintelor juramantului. Astfel, Obama a plasat, din greseala, cuvantul 'cu fidelitate' dupa 'presedintele SUA'. 

Pentru a preveni orice fel de obiectii, ceremonia a fost dublata a doua zi intr-un cadru restrans in Sala Hartilor de la Casa Alba. Serviciul juridic al presedintiei de la Washington a confirmat valabilitatea primului juramant, indicand ca un al doilea a fost pronuntat 'din motive de precautie'. 

Sursa:AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: