Conjunctura favorabila. Achitarea in avans a creditelor, metoda de economisire

Data publicarii: 21-01-2013 | Finante-Banci

Rambursarea anticipata a creditelor este o buna metoda de a face economii. Iar momentul e cat se poate de prielnic pentru plata inainte de termen, deoarece leul a prins puteri fata de principalele monede de referinta. In plus, si indiciile dobanzilor in valuta sau in lei au atins minime istorice. Din aceste motive, expertii spun ca acum e cel mai propice context pentru cei care vor sa isi mai reduca din datoriile catre banci.

Mariana Suciu are un credit ipotecar de Prima Casa, in valoare de peste 50.000 de euro, pentru o perioada de 30 de ani. Ramburseaza lunar aproape 300 de euro si nu stie cum sa scape mai repede ca sa nu ajunga ca pana la final sa plateasca dublu. 

"Dintr-o rata de 300 de euro platim 50 de euro din credit si restul de 250 de euro platim taxe, comisioane si dobanda”, explica Ruxandra Andrei, analist financiar.

Rambursarea anticipata partiala a creditului inseamna mai mult decit stingerea unei parti din datoria catre banca. Plata anticipata duce si la scaderea dobanzilor.

In ultima luna, leul s-a apreciat pe toate fronturile: fata de euro, de dolar si de francul elvetian. Asta poate inseamna o reducere a ratelor pentru cei care au credite in valuta. Alternativ, clientii pot opta pentru pastrarea valorii nominale a ratei, ca sa scape de credit mai devreme.

"Daca tendinta se va inversa din nou si leul se va deprecia, pentru cei cu credite in valuta devine tot mai interesant sa plateasca mai repede aceste credite si sa iasa din contractele respective, mai ales daca si dobanzile la credite sunt mari”, este de parere analistul economic Dragos Cabat.

Comisionul de rambursare anticipata nu poate depasi 1%

Conform legii, dreptul clientului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime, sau de un anumit numar de rate. Iar bancile nu pot percepe comisioane mai mari de 1% pentru rambursarile anticipate. Acest comision este oricum permis numai pentru creditul cu dobanda fixa.

Integral in Digi24.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: