Impozitul pe venit de pana la 65.000 euro duce la falimente, 250.000 firme sunt pe pierdere-patronat

Data publicarii: 25-01-2013 | Afaceri

Reprezentantii intreprinzatorilor mici si mijlocii apreciaza ca in Romania sunt circa 250.000 de firme care au avut pierderi anul trecut si ca o parte dintre acestea vor intra in faliment din cauza introducerii impozitului de 3% pe veniturile de pana in 65.000 de euro.

"Cerem Ministerului Finantelor sa realizeze un studiu de impact pentru ca anul trecut 250.000 de firme au avut pierdere. O mare parte sunt pe pierderi efective, nu contabile. Daca acestor firme le pui impozit pe venit le fortezi fie sa-si diminueze activitatea, fie spre faliment. La acestea se adauga peste 100.000 de firme cu profit zero. Daca doar 10% dintre aceste firme ar intra in faliment si daca luam o medie de doi angajati pe o firma, asta inseamna 100.000 de someri, zeci de mii de firme care nu platesc TVA, impozite, CAS etc", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

El a aratat organizatia pe care o conduce nu a fost consultata la elaborarea modificarilor Codului Fiscal.

"Am aflat alaltaieri (marti, n.r.). Am parcurs aceasta ordonanta, si salutam faptul ca se incearca sa se mareasca baza de impozitare si sa se aduca o anumita predictibilitate a masurilor fiscale. Problema este insa ca introducerea impozitului de 3% la firme care au venituri de pana la 65.000 de euro s-a facut fara un studiu de impact. Poate o astfel de analiza ne arata ca pierdem mai mult decat castigam", a adaugat Nicolescu.

Integral in ECONOMICA.net