Presedintele Basescu participa la Summitul CELAC-UE din Chile si merge in Peru, in prima sa deplasare in America Latina

Data publicarii: 25-01-2013 | Politica

Presedintele Traian Basescu se va afla, in perioada 25 - 30 ianuarie, in America Latina, prilej cu care va participa la lucrarile Summitului Comunitatii Statelor Latino-Americane si Caraibiene (CELAC) - Uniunea Europeana (UE), la Santiago de Chile (Republica Chile), si va face o vizita oficiala in Republica Peru.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, Summitul CELAC-UE se desfasoara in perioada 25 - 28 ianuarie, iar vizita oficiala in Peru a sefului statului va avea loc pe 28 si 29 ianuarie. 

Presedintia mai mentioneaza ca este prima vizita, in calitate de sef de stat, pe care Traian Basescu o efectueaza in America Latina. "Summitul CELAC - UE, aflat la a saptea editie, se desfasoara intr-un context politic si economic mult diferit fata de cel al lansarii parteneriatului UE - America Latina si zona Caraibilor. Tema summitului de anul acesta o reprezinta investitiile, ca pilon important al parteneriatului CELAC - UE, Uniunea Europeana fiind cel mai mare investitor in regiune", mai informeaza Administratia Prezidentiala. 

Summitul se va concentra, in principal, pe discutii privind promovarea investitiilor in vederea dezvoltarii durabile a comunitatilor locale, explorarea posibilitatilor de dezvoltare a dialogului CELAC - UE in materie de bune practici in domeniul investitiilor si al responsabilitatii sociale corporatiste (CSR), incurajarea consolidarii Facilitatii de Investitii America Latina, dar si noua Strategie UE - Caraibe si stabilirea unor facilitati specifice care sa sustina investitiile in Caraibe. "In ceea ce priveste relatiile bilaterale dintre Romania si Republica Chile, dupa 1989 au avut loc doua vizite la nivel de sef de stat, prima efectuata in 1993 de domnul presedinte Ion Iliescu si a doua, in 2004, cand domnul presedinte Ricardo Lagos Escobar a vizitat Romania", mai mentioneaza Administratia Prezidentiala. 

Cat priveste vizita oficiala in Peru, Presedintia informeaza ca este a doua pe care un sef de stat din Romania o efectueaza in aceasta tara, precedenta desfasurandu-se in 1973. "Presedintele Republicii Peru, domnul Alberto Fujimori, a vizitat Romania in anul 1998, iar domnul presedinte Alejandro Toledo a lansat o invitatie, inca din 2006, domnului presedinte Traian Basescu pentru a face o vizita in tara sa. Principalul scop al acestui demers diplomatic urmareste relansarea dialogului politico-diplomatic, Republica Peru fiind una dintre cele mai dinamice economii din America Latina", precizeaza Administratia Prezidentiala. 

Pe agenda discutiilor figureaza convorbiri oficiale intre presedintele Traian Basescu si omologul sau din Peru, Ollanta Moises Humala Tasso, precum si intalniri cu presedintele Congresului Peruan, Victor Isla Rojas, si primarul orasului Lima, Susana Villaran de la Puente. 

Presedintia mai mentioneaza ca delegatia oficiala care il insoteste pe presedintele Basescu in aceasta vizita in America Latina este formata din ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, cinci consilieri ai sefului statului, ambasadorul Romaniei in Republica Chile, Florin-Angelo Florian, insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei Romaniei in Republica Peru, Stefan Nicolae, precum si reprezentanti ai Compartimentului Protocol din cadrul Administratiei Prezidentiale si ai Serviciului de Paza si Protectie. 

Sursa: AGERPRES.