Zamfirescu Racoti Predoiu obtine anularea procedurii de achizitie publica organizata de Complexul Energetic Oltenia

Data publicarii: 06-02-2013 | Economie

 Valoarea acordului-cadru a fost estimata la  peste 75 milioane Euro

Societatea de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP) a reprezentat S.C. Unicom Tranzit S.A. in cadrul contestatiei formulate impotriva procedurii de licitatie pentru incheierea acordului-cadru de transport feroviar de carbune organizata de Complexul Energetic Oltenia, in calitate de Autoritate contractanta. 

Procedura organizata de Complexul Energetic Oltenia avea in vedere un acord-cadru corespunzator unei perioade de doi ani, cu o valoare estimata de 337.368.640 RON (echivalentul a 75.643.192 Euro).

Admitand contestatia, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a dispus anularea procedurii, retinand ca, raportat la conditiile concrete specifice serviciilor solicitate de Autoritatea contractanta, utilizarea procedurii acordului-cadru coroborata cu optiunea de a atribui acordul-cadru unui singur operator economic este de natura sa restranga in mod artificial concurenta. S-a observat de asemenea ca principalele cerinte de calificare stabilite in caietul de sarcini erau restrictive.

"Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a considerat ca acordul-cadru ar trebui sa constituie o modalitate speciala de contractare, aplicata doar atunci cand, date fiind anumite inconveniente obiective si credibile, autoritatea nu poate recurge la procedura standard de contractare. De asemenea, optiunea de a incheia acordul-cadru cu un singur operator economic atunci cand ne aflam in ipoteza unui domeniu in care activeaza un numar restrans de operatori, este apreciata drept restrictiva de concurenta, putand conduce la formarea unui monopol in sectorul respectiv.

Un alt aspect important observat de Consiliu este acela ca cerinta de calificare constand in prezentarea de catre ofertanti a unui singur contract de o anumita valoare are caracter restrictiv si disproportionat, limitand in mod artificial competitia. De asemenea, s-a apreciat ca, impunerea unei conditii de exclusivitate, respectiv ca, pe intreaga durata a acordului-cadru, resursele operatorului economic sa fie dedicate exclusiv respectivului contract, este incompatibila cu principiile aplicabile in aceasta materie, fiind de altfel si o practica anticoncurentiala”, a declarat Cosmin Vasile, partener in cadrul Zamfirescu Racoti Predoiu.

Echipa de avocati ZRP care a gestionat acest mandat a fost formata din Cosmin Vasile,  Partener, si Laura Iarca, Avocat colaborator senior.

Comunicat de presa


Ultimele stiri pe BankNews.ro: