Havrilet (ANRE): Taxa pe monopolul natural nu ar trebui sa intre in tarif

Data publicarii: 01-03-2013 | Diverse

Specialistii din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sunt de parere ca taxa pe monopolul natural nu ar trebui sa intre in tarif pentru ca in momentul privatizarii redeventa pentru exploatarea serviciului de utilitate publica nu a fost element de competitie, a declarat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Nicolae Havrilet, presedinte ANRE.

"A fost element de competitie doar programul de investitii si pretul pe actiune. La nivelul redeventei s-a stabilit, apriori, 1%. Noi consideram ca aceasta taxa (pe monopolul natural n.r.), care nu este foarte mare, daca ne gandim la energia electrica, este 0,2% din tarif, iar la gaze 0,7%. In momentul in care gazele (pretul gazelor n.r.) vor creste conform programului cuvenit si aceasta taxa la gaze va cobori la 0,2%", a spus Havrilet. 

El considera ca este o taxa destul de mica si poate fi preluata din profitul companiilor. 

Guvernul a aprobat, in 22 ianuarie 2013, Ordonanta privind impunerea unor masuri de impozitare suplimentara pe activitatile cu caracter de monopol natural permise de stat prin contractele de privatizare sau prin concesionarea unor active detinute de stat sau a unor servicii publice. 

Potrivit actului normativ, taxa pe monopolul natural va fi aplicata operatorilor din sectorul energiei electrice si al gazului metan de la 1 februarie 2013 si va aduce suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei in 2013 si 295,7 milioane lei in 2014. 

Valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh si este aplicabila pentru energia pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de transport energie electrica sau gaze naturale si respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplica tarifele aferente serviciilor de distributie energie electrica sau gaze naturale. Taxa suplimentara va fi inclusa in tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice si al gazelor naturale. Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplica pana la data de 31 decembrie 2014. 

Taxa nu va fi platita de operatorii de distributie de energie electrica sau gaze naturale care au un numar de clienti mai mic de 100.000. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: