Relu Fenechiu: 22 de contracte cu suspiciuni de frauda in POS-T; presuspendarea va fi ridicata in mai

Data publicarii: 01-03-2013 | Finante-Banci

Un numar de 22 de contracte cu finantare prin Programul Operational Sectorial Transporturi (POS-T) au suspiciuni de frauda, iar in cazul in care aceste suspiciuni s-ar adeveri, s-ar putea pierde circa 700 milioane euro, motiv pentru care Programul este in prezent presuspendat, iar ridicarea acestui blocaj de finantare este estimata pentru sfarsitul lunii mai, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, la o conferinta de presa.

'Cand am venit la conducerea ministerului, am gasit aici 22 de contracte de finantare pe POS-T cu o valoare de 696 milioane euro, iar daca aceste suspiciuni s-ar adeveri, am putea pierde acesti bani. Este vorba despre contracte de finantare pe loturile de autostrada Nadlac-Arad si Orastie-Sibiu si am cerut, ca pana la data de 20 martie, autoritatea de management sa termine toate verificarile legate de aceste contracte, inclusiv verificari din teren. Vrem sa obtinem deblocarea POS-T, iar pentru asta vom reface adresele si documentatia legate de aceste contracte, astfel incat presuspendarea POS-T sa fie ridicata pana la sfarsitul lunii mai', a declarat ministrul Transporturilor. 

Ministrul a precizat ca, in momentul actual, Uniunea Europeana nu finanteaza cu niciun euro proiectele aflate in derulare prin POS-T, sumele necesare pentru continuarea acestora fiind asigurate de la bugetul de stat. 

Ministrul a subliniat ca situatia este chiar mai grava, deoarece, daca pana la finalul anului, Romania nu cheltuieste 1,1 miliarde euro din suma alocata pe POS-T pentru perioada 2007-2013 exista riscul sa piarda toti acesti bani. 

'Din cele 4,5 miliarde euro alocate prin POS-T, doar 450 milioane euro au fost efectiv absorbiti. Din cele 1,5 miliarde euro contractate, circa 373 milioane euro sunt corectii financiare aplicate din cauza unor neconcordante si nereguli sesizate in derularea achizitiilor publice legate de acest Program. Absorbtia trebuie sa ajunga la 1,1 miliarde euro in 2013, altfel riscam sa pierdem toti banii', a spus Relu Fenechiu. 

Acesta a precizat ca din economiile facute in procesul de achizitie prin POS-T - 684 milioane euro - sumele vor fi folosite pentru finantarea tronsonului de autostrada Dumbrava-Deva (cu o valoare de 500 milioane euro) si reabilitarea coridorului 4 feroviar Radna-Simeria (cu o valoare totala de 1,7 miliarde euro). 

Ministrul a mai facut o precizare referitoare la procedura de absorbtie a fondurilor europene, subliniind ca Autoritatea de Management din cadrul POS-T va ramane la Ministerul Transporturilor, iar proiectele derulate de Compania Nationala de Drumuri (CNADNR) vor primi aprobare de la aceasta autoritate, chiar daca CNADNR se afla in subordinea Ministerului pentru mari proiecte de infrastructura, condus de Dan Sova. 

Sursa: AGERPRES