Bancile vor putea primi de la Fisc date despre clienti doar daca se va modifica secretul fiscal

Data publicarii: 01-03-2013 | Finante-Banci

Bancile vor putea primi date de la Fisc privind situatiile financiare declarate de potentialii clienti numai daca va fi modificat Codul de Procedura Fiscala in legatura cu definirea secretului fiscal, iar accesul va fi limitat, fara ca bancile sa poata urmari in timp evolutia debitorului. 

"La discutiile dintre ARB, BNR si ANAF s-a cerut acceptul institutiei pentru a facilita accesul bancilor la bazele de date ale Fiscului. Astfel, bancile ar urma sa aiba posibilitatea de a interoga situatia fiscala a celor care aplica pentru credite sau alte instrumente de finantare, simplificandu-se procedurile existente, ca un avantaj pentru toti jucatorii. Totusi, acordul de la Fisc va fi unul conditionat, si pe un termen definit. Bancile vor putea verifica un client doar cand aplica pentru un produs de finantare, nu si pe perioada de derulare", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discutiilor.

Bancile au propus inca din urma cu cativa ani sa poata verifica direct la ANAF datele privind situatia financiara a clientilor persoane fizice si juridice, atat pentru a se asigura ca informatiile livrate de aplicanti nu sunt false, dar si pentru degreva clientii de birocratia implicata.

Discutiile dintre ARB si ANAF au fost intensificate in 2012, dar spre finalul anului au fost suspendate, inainte de campania electorala. Necesitatea unui acord a devenit cu atat mai presanta cu cat Parchetul a inceput anul trecut ample anchete privind mari fraude in mai multe banci, implicand declaratii false privind bilanturile contabile sau chiar acte de identitate flase.

Integral in ZF.ro