Marian Sarbu: Un sistem care sa incurajeze in plus deductibilitatea pentru Pilonul III este dezirabil

Data publicarii: 01-03-2013 | Finante-Banci

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Marian Sarbu, a declarat, vineri, intr-o conferinta internationala dedicata pensiilor, ca este de dorit un sistem care sa incurajeze in plus deductibilitatea, capacitatea de economisire pentru Pilonul III, cel al pensiilor private facultative.

In opinia acestuia, in contextul in care, in scurt timp, o institutie comuna va gestiona sistemul de pensii administrate privat, asigurarile si piata de capital, principiile care vor guverna primul sistem vor fi echilibrul, interdependenta si ireversibilitatea. 

Referitor la primul principiu, Marian Sarbu a explicat ca fondurile de pensii administrate privat vor trebui sa pastreze echilibrul intre 'raul economic' si 'raul social', acest lucru observandu-se deja in felul in care portofoliul investitional al fondurilor de pensii este astazi respectat, in conditiile in care, in Romania, fondurile de pensii administrate privat au obtinut chiar si in perioada de criza randamente rezonabile. 

"Interdependenta dintre cei trei piloni va guverna acest sistem, pentru ca si Pilonul I si Pilonul II sunt finantate din fonduri publice, deoarece este vorba despre contributiile sociale, care, la un moment dat, sunt splitate si o parte din aceste contributii merge in administrare privata. In esenta, la sfarsitul perioadei in care vom respecta acest grafic, 20% din fondul public de pensii va fi in administrare privata. Deci, este o interdependenta foarte directa intre cei doi piloni. In ceea ce priveste Pilonul 3, al pensiilor private facultative, se pastreaza aceasta legatura prin faptul ca acesta se bazeaza pe un sistem deocamdata inca fragil de deductibilitati. Cred ca un sistem care sa incurajeze in plus deductibilitatea, care sa incurajeze capacitatea de economisire pentru Pilonul III este, in opinia mea, dezirabil", le-a spus presedintele CSSPP participantilor la conferinta. 

In ceea ce priveste al treilea principiu, Sarbu a aratat ca este nevoie de o ireversibilitate a sistemului, deoarece, atat in Romania, cat si in alte tari, reversibilitatea reformelor a creat costuri suplimentare. 

"Adaptarile institutionale creeaza costuri suplimentare. Dar, in acest domeniu cred ca nevoia de ireversibilitate este imperioasa", a subliniat el. 

In context, seful CSSPP a explicat ca in mai multe tari din zona Europei Centrale si de Est exista discutii in legatura cu oportunitatea existentei fondurilor de pensii administrate privat. 

"In Romania, cred ca s-a depasit perioada de analiza a oportunitatii, iar dezbaterea va evolua, cu siguranta, in analizarea rentabilitatii, a eficientei sistemului. De aceea, cred in aceasta ireversibilitate si mai cred ca, indiferent cate reasezari institutionale de matrice administrativa a sistemului vom face, chiar si acest sistem va ramane, totusi, un soi de prizonier al climatului economic", a conchis Sarbu. 

Sursa: AGERPRES