BNR: o moneda din argint dedicata aniversarii a 300 de ani de la inceperea constructiei Manastirii Antim din Bucuresti

Data publicarii: 01-03-2013 | Finante-Banci

In conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 4 martie 2013, o moneda din argint dedicata aniversarii a 300 de ani de la inceperea constructiei Manastirii Antim din Bucuresti.

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:


Valoare nominala

10 lei

Metal

argint

Titlu

999‰

Forma

rotunda

Diametru

37 mm

Greutate

31,103 g

Calitate

proof

Cant

zimtat


Aversul monedei prezinta detalii din arhitectura bisericii manastirii Antim din Bucuresti: un fragment din frontonul cu cruce si rozeta; stema Romaniei,  valoarea nominala "10 LEI”, anul de emisiune "2013” si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA”.

Reversul monedei reda imaginea bisericii manastirii Antim din Bucuresti, portretul ctitorului Antim Ivireanul, anul inceperii constructiei "1713” si inscriptiile in arc de cerc  "MANASTIREA ANTIM”, "BUCURESTI” si "SFANTUL IERARH ANTIM IVIREANUL”.

Monedele din argint, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. 

Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central. 

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 monede.

Pretul de vanzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare, este de 370,00 lei/buc.

Monedele din argint dedicate aniversarii a 300 de ani de la inceperea constructiei Manastirii Antim din Bucuresti au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a acestor monede din argint se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.