ANSVSA va transmite CE rezultatele probelor de ADN si de fenilbutazona pe 23 martie

Data publicarii: 04-03-2013 | Afaceri

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va transmite Comisiei Europene /CE/ rezultatele probelor pentru ADN si fenilbutazona din carnea de cal si de vita in 23 martie 2013, a declarat, duminica, vicepresedintele ANSVSA, Vlad Manastireanu, la Palatul Victoria.

'De la 1 martie, autoritatile din Romania trebuie sa efectueze 100 de probe pentru determinare ADN pentru produsele din carne si 168 de probe pentru determinarea de fenilbutazona. De vineri am dat nota se serviciu in toata tara, iar laboratorul de referinta este in serviciu in permanenta. Am dat termene de 10 zile ca toate probele sa ajunga la institut si pe 23 martie putem sa raportam rezultatele pe care ANSVSA, prin institut, le poate comunica CE. In aceeasi perioada vor efectuate si probele de fenilbutazona pentru carnea de vita si de cal', a afirmat Vlad Manastireanu. 

Reprezentantul ANSVSA a adaugat ca unitatea de productie din Romania acuzata de Grecia ca a etichetat gresit carnea de vita a dovedit ca nu poate fi incriminata. 

'Toate actele si documentatia care au permis sa ne dezvinovatim au ramas fara ecouri din partea Greciei. Noi am demonstrat ca unitatea din Romania acuzata de Grecia a etichetat si a exportat corect carne de cal si de vita. Proprietarul din Grecia mai are doua societati in Bulgaria si una la Atena. Astazi pot sa spun ca toate probele sunt negative la carnea de cal, deci unitatea incriminata iese de sub orice forma de acuzatii', a spus Manastireanu. 

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a precizat ca institutia pe care o reprezinta a considerat ca viata persoanelor care au consumat carne de vita sau de cal nu a fost pusa in pericol. 

'MS nu considera ca s-a pus in pericol viata persoanelor care au consumat astfel de carne sau ca sanatatea acestora a fost afectata in vreun fel', a declarat Raed Arafat. 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a convocat, duminica, o sedinta a institutiilor cu atributii in gestionarea crizei generate de etichetarea gresita a carnii de vita, in scopul intensificarii actiunilor de preventie.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: