Vosganian a discutat cu reprezentantul FMI pentru Romania stadiul privatizarilor de la Ministerul Economiei

Data publicarii: 04-03-2013 | Economie

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a prezentat, vineri, stadiul initiativelor de privatizare ce revin Ministerului Economiei (ME) intr-o intalnire informala cu Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, se arata intr-un comunicat al ME remis AGERPRES.

'S-a facut o trecere in revista a temelor apartinand Ministerului Economiei, aflate pe agenda discutiilor cu reprezentantii Fondului Monetar International. Totodata, ministrul Vosganian a facut o scurta prezentare a stadiului initiativelor de privatizare ce revin Ministerului Economiei (ME), convenite cu ocazia ultimei misiuni a Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE), ce a avut loc la Bucuresti in perioada 15 - 29 ianuarie', se mentioneaza in comunicatul citat. 

Potrivit Ministerului Economiei, aceste actiuni sunt necesare pentru a indeplini obiectivele prevazute in program, in special in ceea ce priveste reducerea arieratelor statului si reforma intreprinderilor publice. 

Intr-un interviu acordat AGERPRES la finalul evaluarii din luna ianuarie, seful Misiunii Fondului Monetar International /FMI/, Erik de Vrijer, a afirmat ca Oltchim, Hidroelectrica si CFR Marfa sunt cele mai importante companii de stat unde autoritatile romane ar trebui sa ia masuri urgente. De asemenea, potrivit oficialului FMI, privatizarea nu este un scop in sine, dar de regula nu exista alta cale pentru ca o companie de stat sa functioneze bine, sa fie profitabila si sa contribuie la buget. 

Reprezentantul institutiei financiare internationale arata, la vremea respectiva, ca autoritatile romane ar trebui sa numeasca deja un Consiliu de Administratie profesionist la compania Hidroelectrica inainte de iesirea din insolventa. 

De Vrijer a avertizat ca Acordul Romaniei cu Fondul Monetar International va expira si nu va exista o alta intelegere, daca autoritatile romane nu indeplinesc pana in iunie preconditiile asumate, mentionand ca la acest moment nu se poate spune ca Romania se afla in parametrii acordului sau in afara acestora. Preconditiile se refera la reducerea arieratelor, dar si la masuri care vizeaza companiile de stat - privatizarea CFR Marfa, listarea secundara a unui pachet de actiuni Transgaz, inceperea listarii companiei energetice Oltenia. 

Sursa: AGERPRES