ANSVSA: Chiftelutele comercializate in magazinul IKEA din Romania nu contin carne de cal

Data publicarii: 05-03-2013 | Diverse

Chiftelutele comercializate in magazinul IKEA din Romania nu contin carne de cal, a anuntat, luni, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor /ANSVSA/.

"Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara a finalizat analizele pentru chiftelutele comercializate in magazinul IKEA din Romania, iar rezultatul a fost negativ pentru carne de cal", se arata intr-un comunicat al ANSVSA, remis luni AGERPRES. 

In data de 25 februarie, reprezentantii autoritatilor competente ale Republicii Cehia au informat ca au depistat carne de cal in compozitia unui produs comercializat de catre IKEA Group. 

Inspectorii ANSVSA, in conditiile absentei unei notificari oficiale prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, s-au autosesizat si au prelevat probe atat din chiftelute cat si din alte produse din carne, comercializate de catre magazinul IKEA din Romania. 

Retailerul a anuntat saptamana trecuta ca a decis scoaterea temporara de la vanzare a chiftelutelor din magazinul din Baneasa, pentru o verificare suplimentara, desi produsele testate pozitiv cu urme de carne de cal nu au ajuns la vanzare in vreun restaurant Ikea din Romania. 

"Chiftelutele testate pozitiv cu urme de carne de cal din Republica Cehia nu au ajuns niciodata la vanzare in vreun restaurant IKEA (nici in Romania). Produsele au fost temeinic verificate de catre colegii din Suedia responsabili pentru produsele din magazinele IKEA, impreuna cu furnizorul nostru global. Totusi, noi am decis scoaterea temporara a chiftelutelor de la vanzarea din magazinul din Baneasa pentru verificarea suplimentara", a precizat Cornel Oprisan, retail manager Ikea Romania. 

ANSVSA a anuntat ca Romania nu a fost notificata prin Sistemul Rapid de Alerta despre chiftelutele care contineau carne de cal comercializate in Republica Ceha prin reteaua Ikea Group. Procedura aplicabila Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (SRAAF) prevede ca autoritatea competenta a unui stat membru, care suspicioneaza existenta unui situatii periculoase pentru sanatatea publica cu privire la alimente si furaje, sa informeze Comisia Europeana prin intermediul acestui sistem. 

Dupa ce datele sunt analizate se transmit notificari de alerta catre statele implicate, precum si informatii privind produsul, producatorul, natura riscului, lotul (sau loturile), data producerii si lista statelor membre unde a fost distribuit produsul. 

Un stat membru inclus pe aceasta lista va lua masurile legale, care pot include retragerea de la comercializare, distrugerea produsului sau reexpedierea acestuia catre tara de origine.

Sursa: AGERPRES