Primarul Sorin Oprescu a emis dispozitia privind regulamentul de functionare a teraselor din Centrul Istoric

Data publicarii: 05-03-2013 | Turism

Primarul general Sorin Oprescu a emis luni dispozitia privind regulamentul de functionare a teraselor din Centrul Istoric. Regulamentul privind organizarea si functionarea teraselor sezoniere din acest perimetru a fost respins pe 25 februarie de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) cu 23 de voturi 'impotriva' si 16 'pentru', iar primarul Oprescu a spus atunci ca va pune in aplicare regulamentul prin dispozitie de primar.

Pe 1 martie, reprezentantii Asociatiei Comerciantilor din Centrul Istoric au solicitat, intr-o conferinta de presa, Primariei Capitalei si Primariei Sectorului 3, sa ajunga la o intelegere in privinta regulamentului de functionare a teraselor din zona. 

Octavian Duru, director executiv al Asociatiei, a aratat ca urmare a neaprobarii de catre CGMB a regulamentului de functionare, activitatea comerciala din Centrul Istoric este aproape blocata, pentru ca agentii economici nu stiu carei administratii locale trebuie sa se adreseze pentru a obtine autorizatiile de functionare necesare. 

"Agentii economici intampina probleme in privinta aprovizionarii magazinelor, nu stiu carei primarii trebuie sa se adreseze pentru achitarea taxelor si obtinerii autorizatiilor de functionare. Dorim un birou unic care sa existe in Centrul Istoric, la care sa ne adresam", a spus Octavian Duru. 

Vicepresedintele Asociatiei, Mugur Mihaescu, a subliniat ca in Centrul Istoric investitorii doresc sa faca "afaceri, nu politica si nu doresc sa participe la jocurile politice care s-au declansat in aceasta perioada, intre conducerea Primariei Capitalei si Primaria Sectorului 3". 

"Este un joc politic si nu vrem sa fim fileul nimanui. Totul se sparge in capul nostru, fiind la mijloc. Nu ne mai purtati de la Ana la Caiafa. Va rugam sa va puneti de acord ce inseamna autoritatea in Centrul Istoric", a spus Mihaescu. 

Potrivit regulamentului, terasele sezoniere din centrul istoric vor functiona in perioada 15 martie-15 noiembrie, actul stabilind reguli clare in ceea ce priveste suprafetele teraselor, tipul de mobilier, obligatiile agentilor economici din zona, siguranta cetatenilor. 

Potrivit proiectului de hotarare, pe strazile fara trotuare din Centrul Istoric amplasarea teraselor se va face fara obturarea circulatiei, astfel incat latimea minima a zonelor libere sa fie de patru metri pentru a permite interventiile de urgenta. 

Amplasamentele se atribuie fara licitatie publica in ordinea solicitarilor.Pe strazile cu trotuare, amplasarea teraselor se avizeaza numai acolo unde acestea au o latime minima de trei metri. Aici se va rezerva un spatiu liber pentru pietoni cu o latime minima de 1,5 metri. Este interzisa amenajarea teraselor sezoniere pe carosabil, cu exceptia strazilor exclusiv pietonale, situatie in care terasa se va autoriza numai daca se pastreaza o zona libera de circulatie de latime de patru metri. In cazul in care configuratia strazii cu trotuare nu permite o astfel de amenajare, avizarea teraselor este interzisa. 

Agentii economici vor fi obligati sa afiseze la loc vizibil avizul de amplasare si amenajare a terasei, lista de meniu si preturi in limba romana si intr-o limba de circulatie internationala. Aprovizionarea unitatilor se face numai intre orele 6,00 -10,00. 

Perimetrul teraselor va fi delimitat cu parapeti mobili realizati din lemn sau metal, cu o inaltime maxima de un metru sau cu aranjamente florale verzi. 

In Centrul Istoric este interzisa utilizarea jardinierelor din material plastic si a plantelor decorative artificiale. 

Cromatica umbrelelor se va incadra in paleta de culori alb-beige si este interzisa utilizarea covoarelor din materiale plastice. Este interzisa utilizarea mobilierului de terasa pliant si al celui din material plastic. Mobilierul va avea structura din lemn, rachita sau metal, in concordanta cu arhitectura cladirii. 

Este interzisa amplasarea de cortine de protectie impotriva vantului si ploii. Pe terase se admite muzica live, fara sisteme de amplificare. In perimetrul Centrului Istoric este interzisa prepararea in aer liber a produselor alimentare, cu exceptia standurilor amenajate cu ocazia unor targuri sau expozitii. 

Conform proiectului de regulament, agentii economici din Centrul Istoric delimitat de Bulevardul regina Elisabeta la nord, bd.I.C. Bratianu la est, Splaiul Independentei la sud si Calea Victoriei la vest au obligatia ca la orele 4.00 mobilierul sa fie strans in scopul asigurarii conditiilor necesare efectuarii serviciilor de salubrizare. 

Pe terasele sezoniere se interzice organizarea de nunti, botezuri si alte evenimente festiv-private. 

Muzica si spectacolele live organizate pe terase se vor termina la ora 22,00. Nerespectarea prevederilor din Regulament determina aplicarea de sanctiuni, care pot ajunge de la 1.000 la 3.000 lei. 

Delimitarea spatiului considerat Centrul Istoric este: la nord Bulevardul Elisabeta (de la intersectia cu Calea Victoriei), Bulevardul Carol (pana la intersectia Hristov Botev), la Est: Bulevardul Hristov Botev (de la intersectia Carol pana la intersectia Corneliu Coposu); la Sud :Corneliu Coposu (de la intersectia Hristov Botev), Splaiul Independentei (pana la intersectia cu Calea Victoriei); la Vest: Calea Victoriei (de la intersectia cu Splaiul Independentei pana la intersectia cu Bulevardul Elisabeta). 

Inainte de votul din 25 februarie din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, primarul general Sorin Oprescu le-a spus consilierilor ca exista presiuni politice exercitate asupra acestui proiect, la cererea primarului sectorului 3, pe motiv ca acesta doreste ca taxele incasate in urma activitatii din centrul istoric sa ramana alocate bugetului local si nu sa fie trecute la PMB. 

El a explicat in fata consilierilor ca doreste ca administrarea fiscala a cladirilor din centrul istoric sa fie preluata de PMB, atata timp cat municipalitatea se ocupa de aceste imobile. "Ce l-a deranjat pe edilul sector 3, ca aceste taxe nu vor ramane la sector.(...) Nu am ce sa discut decat chestiuni legate de lege. Legea nu se incalca prin preluarea administrarii fiscale, trebuie legata de terase, ca respect legea. Cand fac administrarea fac si administrarea fiscala. Este o hotarare politica si nu sunt de acord cu imixtiuni de acest gen politic, cu una administrativa, legata de lege. Daca gresesc, sa spuna cineva, dar nu e cazul. Vreau sa terminam cu lucrurile care nu s-au putut din cauza hotararii politice acum 2-3-4 ani. Daca vreti sa lasam centrul istoric la mana micilor afaceri, ca dispar cladiri dupa cladiri si PMB ramane fara portofoliu patrimonial.(...) Nu pot sa cred ca se naste un nou tinut politic mai presus decat legea. Eu nu negociez Bucurestiul cu nimeni, eu va prezint proiectul, cum hotarati dvs. asa va fi", le-a spus primarul Oprescu consilierilor, inainte de vot. 

Dupa votul CGMB, edilul sef spus ca va pune in aplicare regulamentul prin dispozitie de primar. "Cetatenii nu pot sa isi desfasoare activitate in centrul istoric ca nu au dormit bine baietii aia de la trei si iau hotarari aberante politice. O fac prin dispozitie de primar, ca sa ii invat minte. Terasele vor functiona dupa regulament, am sa fac prin dispozitie", a completat Oprescu. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: