Portugalia face pasi pentru renegocierea imprumutului de urgenta pe care l-a luat de la FMI si UE in 2011

Data publicarii: 05-03-2013 | International

Ministrii de Finate ai statelor din zona euro se intalnesc luni la Bruxelles pentru a discuta cererea Portugaliei de a amana plata imprumuturilor din cauza rezultatelor financiare sub asteptarile specialistilor. In cazul in care va fi acceptata, concesia marilor puteri ar putea contribui la autofinantarea Portugaliei dupa expirarea programului de salvare.

Previziunile financiare formulate de analistii economici  care nu s-au reflectat in progresul tarii, dar si furia tot mai mare a cetatenilor care protesteaza impotriva masurilor de austeritate au determinat oficialii portughezi sa ceara renegocierea planului de salvare.Valoare imprumutului international se ridica la 78 de miliarde de euro, primit in mai 2011.

Guvernul portughez asteapta aprobarea cererii pentru a primi mai mult timp sa-si reduca deficitul bugetar cu 3% din PIB, de la aproximativ 5% inregistrat la finalul anului 2012. Reprezentanti ai creditorilor internationali - Uniunea Europeana si Fondul Monetar International - supun luni la dezbatere propunerea Portugaliei, conform publicatiei americane "The Wall Street Journal".

 Progresele dezamagitoare inregistrate in aproape doi ani de la implementarea programului de salvare determina specialistii sa creada ca tara a fost supusa unor masuri de austeritate prea aspre intr-un timp insuficient.

Integral in Adevarul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: