VISA: Cheltuielile de consum din Romania au scazut in trimestrul patru 2012 cu 1% fata de perioada similara din 2011

Data publicarii: 05-03-2013 | Finante-Banci

Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au scazut in trimestrul patru cu 0,1% fata de aceeasi perioada din 2011, insa tendinta s-a imbunatatit semnificativ comparativ cu declinul de 1,7% inregistrat in trimestrul al treilea, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.  

Cheltuielile de consum din Romania au scazut in trimestrul patru din 2012 cu 1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dupa un avans anual de 1% inregistrat in trimestrul al treilea.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe utilizeaza datele ajustate privind tranzactiile pe carduri Visa pentru a furniza un indicator solid privind cheltuielile de consum totale realizate cu orice mijloc de plata. Avand in vedere ca 1 din 6,75 euro se cheltuieste in Europa pe un card Visa, Barometrul ofera o imagine completa asupra situatiei cheltuielilor de consum. 

Cheltuielile de consum la nivelul celor 27 de state membre UE au continuat sa scada in trimestrul patru, dar s-au majorat in trei dintre cele mai mari cinci economii, ceea ce a sustinut temperarea ritmului scaderii. In pofida reducerilor inregistrate in trimestrul al treilea din 2012, cheltuielile de consum au crescut in termeni anuali cu 1,3% in Franta si cu 2,1% in Marea Britanie. Cheltuielile de consum din Germania au continuat sa-si consolideze avansul raportat in trimestrul trei si au crescut in ultimele trei luni din 2012 cu 2,6% fata de perioada similara din 2011. 

La polul opus, cheltuielile de consum din Italia si Spania, state care completeaza topul celor mai mari cinci economii din UE, si-au accelarat ritmul scaderii in trimestrul patru din 2012 (-7,6% si, respectiv, -6,5%). Portugalia si Grecia au continuat sa inregistreze scaderi ale cheltuielilor de consum (-7,4% si, respectiv -2,0%), insa declinul s-a temperat comparativ cu trimestrul al treilea. 

"Cheltuielile de consum din UE au avut in 2012 o evolutie slaba, in conditiile in care au inregistrat scaderi in termeni anuali in trei dintre cele patru trimestre. Cu toate acestea, cheltuielile au incheiat anul 2012 cu o evolutie in sensul pozitiv si s-au situate aproape la acelasi nivel ca in 2011. Revenirea pe crestere a cheltuielilor de consum in multe dintre cele mai mari economii din UE este un indicator binevenit si speram sa vedem continuare acestui trend si in 2013", a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.

"Cheltuielile de consum din Romania au inceput sa scada in trimestrul patru din 2012, cu 1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dupa un avans anual de 1% inregistrat in trimestrul al treilea. Romania este direct conectata la statele europene prin exporturi si este normal ca declinul inregistrat in medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive sa se resimta, cu un anumit decalaj de timp, si pe piata locala. Cu toate acestea, speram sa vedem cat mai curand efectele imbunatatirii evolutiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care Romania are relatii comerciale stranse, precum Germania sau Franta", a adaugat Catalin Cretu, director general Romania, Visa Europe. 

Despre Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe

In Uniunea Europeana, 1 din 6,75 euro se cheltuieste pe un card Visa, aproape 80% din aceste cheltuieli fiind facute de pe carduri de debit. Acest lucru inseamna ca Barometrul ofera in mod unic o imagine completa si de actualitate asupra situatiei cheltuielilor de consum din Uniunea Europeana

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate pe toate cardurile emise de Visa - de debit, de credit si preplatite. Markit a dezvoltat Barometrul prin crearea unui model care ajusteaza datele brute despre tranzactiile Visa in functie de o serie de factori.

Prima data, datele sunt modificate in functie de variatia numarului de carduri Visa emise, astfel incat sa ia in considerare extinderea operatiunilor Visa. Ulterior, se realizeaza o ajustare pentru a compensa schimbarile in comportamentul de plata al posesorilor de carduri. Aceasta se bazeaza pe o evaluare a tendintelor de retragere a numerarului si de efectuare a tranzactiilor la terminalele POS cu carduri Visa. In final, pentru a lua in calcul inflatia, datele sunt ajustate in functie de modificarile indicelui preturilor de consum pentru a oferi un indicator al schimbarilor reale ale nivelului de cheltuieli pe gospodarie.

Datele Visa s-au bucurat in ultimii ani de o corelare pozitiva solida cu datele oficiale echivalente. Datele Visa se refera la o gama larga de sectoare, nu doar la cel de retail, deoarece cardurile sunt tot mai des folosite pentru efectuarea unor plati precum utilitatile, taxele si impozitele. 

Raportul complet "Visa Europe: Barometrul cheltuielilor de consum” poate fi accesat la urmatoarea adresa: http://www.visaeurope.com/en/newsroom.aspx