BNR sustine judecarea proceselor pe clauze abuzive la Inalta Curte de Casatie si Justitie

Data publicarii: 05-03-2013 | Finante-Banci

Procesele colective impotriva bancilor privind clauzele abuzive din contractele de creditare ar putea sa aiba cale de atac la Inalta Curte de Casatie, ca o exceptie de la lege, pentru ca deciziile in astfel de spete privesc o masa larga de populatie, apreciaza viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

"Nu este nicio problema sa ai o prima instanta la tribunal si prin exceptie sa ai cale de atac la Inalta Curte de Casatie si Justitie", a spus Olteanu la seminarul "Consecinte juridice generate de intrarea in vigoarea a modificarilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori", eveniment inclus in seria de manifestari Colocviile juridice al BNR, editia a IX-a.

Oficialul BNR si-a motivat optiunea prin faptul ca deciziile judecatoresti privind clauzele abuzive au impact asupra unei mase largi de populatie, avand aplicare nationala, iar Inalta Curte ar putea asigura si o practica unitara.

Pozitia BNR coincide cu optiunea bancilor, care solicita ca in cazul proceselor privind caluzele abuzive sa se permita o derogare, astfel incat ultima instanta sa fie Inalta Curte de Casatie si Justitie, si nu Curtile de Apel, asa cum predeve actualul Cod Civil.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a anuntat recent, tot la un seminar organizat la BNR, ca bancile vor accepta sa schimbe clauzele din toate contractele numai daca procesul a fost intentat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), nu si de asociatiile de consumatori.

Bogdan Olteanu a tinut sa precizeze ca misiunea BNR este de a asigura functionarea sistemului financair, dar nu are ca scop protejarea vreunei banci sau a actionarilor. El a amintit ca niciun ban public nu a fost folosit pentru a salva banci din Romania, iar atunci cand bancile au avut pierderi au suportat singure, iar actionarii bancii au adus bani pentru a ramane in limitele indicatorilor prudentiali.

Integral in Ziarul Financiar