ANSVSA a primit marti doua notificari prin Sistemul Rapid de Alerta privind prezenta de aflatoxine in porumb

Data publicarii: 06-03-2013 | Afaceri

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a primit marti doua notificari prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje European (SRAAF), din partea Punctului National de Contact al Germaniei, referitoare la prezenta de aflatoxine in porumbul destinat utilizarii in hrana animalelor, informeaza ANSVSA printr-un comunicat remis AGERPRES.

O notificare se refera la prezenta de aflatoxine in porumb (pentru furaje) din Serbia, via Romania. In conformitate cu legislatia in vigoare si procedurile de functionare ale SRAFF, a fost notificata structura judeteana implicata, care a demarat aplicarea masurilor legale, si anume identificarea operatorului, identificarea lotului si a listei de distributie etc. 

Cea de-a doua este pentru aflatoxine in porumb (pentru furaje) din Serbia, via Romania si via Olanda. In acest caz, pana in prezent, Punctul National de Contact al Germaniei pentru SRAFF mentioneaza doar faptul ca porumbul a fost incarcat in Portul Constanta si ca s-au prelevat probe. 

Din analiza acestor probe a rezultat ca nivelul de aflatoxina se incadreaza in limitele admise. 

'Datele transmise pana la acest moment, prin SRAFF, privind stabilirea trasabilitatii sunt insuficiente (nu se mentioneaza numele operatorului din Romania). Romania asteapta informatii suplimentare prin SRAFF, pentru stabilirea trasabilitatii produsului respectiv, astfel incat sa poata fi identificat operatorul din Romania, pentru a aplica masurile legale', mentioneaza comunicatul ANSVSA. 

Sursa: AGERPRES