Romania indeplineste conditiile de abrogare a procedurii de deficit excesiv; iesirea din procedura ar putea avea loc in aprilie

Data publicarii: 06-03-2013 | Economie

Romania indeplineste conditiile de abrogare a procedurii de deficit excesiv, iar iesirea din aceasta procedura va avea loc dupa notificarea rezultatelor bugetare pe 2012 si validarea cifrelor de catre Eurostat, in aprilie 2013.

Conform unui comunicat al Ministerului Finantelor Publice, remis, marti, AGERPRES, indeplinirea conditiilor pentru iesirea din procedura de deficit excesiv (deficit bugetar sub 3% din PIB in anul 2012 si prognoze credibile de mentinere a deficitului sub 3% din PIB in 2013 si 2014) a fost remarcata de vicepresedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, la reuniunea Consiliului ECOFIN, de la Bruxelles, la care Romania a fost reprezentata de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. 

'Iesirea din procedura de deficit excesiv va reprezenta confirmarea faptului ca procesul de consolidare fiscala din Romania este sustenabil, si ca Guvernul isi indeplineste angajamentele asumate din punctul de vedere al politicii bugetare', se mentioneaza in comunicatul MFP. 

Ministrii participanti la ECOFIN si-au exprimat acordul de principiu fata de extinderea scadentelor pentru imprumuturile acordate Irlandei si Portugaliei (din EFSF si EFSM), acordand Troicii mandatul de a examina optiunile posibile, o decizie finala urmand a fi luata pe baza rezultatelor acestei analize, cu ocazia reuniunii informale a Consiliului ECOFIN de la Dublin. 

ECOFIN a aprobat acordul politic rezultat ca urmare a negocierilor cu Parlamentul European pe pachetul legislativ cuprinzand normele revizuite privind cerintele de capital (CRD IV). Mai multe state membre, printre care si Romania, au reiterat necesitatea reconsiderarii termenului de transpunere aferent CRD IV, astfel incat sa existe cel putin 12 luni de la publicarea CRD IV pentru formalitatile de transpunere. Acest aspect, impreuna cu unele elemente tehnice ale pachetului legislativ (de exemplu prevederile privind politicile de remunerare in institutiile financiare), vor mai fi abordate in discutiile viitoare cu Parlamentul European si Comisia Europeana. 

De asemenea, ECOFIN a discutat si propunerea Comisiei Europene privind mecanismul de reactie rapida si mecanismul de taxare inversa pentru TVA. Ministrul Liviu Voinea a sustinut propunerea Comisiei, a accentuat necesitatea egalitatii de tratament intre statele membre, plecand de la cazul concret al TVA la cereale, si a vorbit despre necesitatea unui mecanism de urgenta in care acordarea derogarilor pentru a putea combate frauda in materie de TVA sa dureze mult mai putin decat in prezent. O decizie in privinta acestui pachet de propuneri va fi luata in mandatul Presedintiei Irlandeze. 

Ministrii au discutat si despre procesul de consolidare a Uniunii Economice si Monetare in vederea pregatirii raportului care va fi prezentat de presedintele Herman Van Rompuy la reuniunea Consiliului European din iunie 2013. Au fost dezbatute aspecte referitoare la coordonarea ex-ante a reformelor nationale, contractele pentru competitivitate si crestere si mecanismele de solidaritate. 

Reprezentantul Romaniei a subliniat ca este necesara identificarea unor criterii clare de evaluare a reformelor vizate. Aplicarea coordonarii ex-ante trebuie sa se faca intr-un mod progresiv, cu o marja de manevra pentru statele membre in functie de specificitatile fiecaruia si sa vizeze numai acele reforme majore care au impact asupra pietei unice si bunei functionari a Uniunii Economice si Monetare, respectand in acelasi timp prerogativele statelor membre. 

Presedintia ECOFIN a informat, de asemenea, despre acordul atins cu Parlamentul European asupra pachetului Guvernanta economica 2. 

Cu ocazia participarii la ECOFIN, ministrul Liviu Voinea a avut intalniri de lucru cu Olli Rehn, vicepresedinte al Comisiei Europene, Janusz Lewandowski, comisarul pentru programare financiara si buget, si Rimantas Sadzius, ministrul de Finante lituanian, ce va prezida ECOFIN incepand cu luna iulie 2013.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: