Indicele bursier Dow Jones a depasit recordul maxim stabilit in urma cu aproape sase ani

Data publicarii: 06-03-2013 | Bursa

Indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA), care este folosit drept indicator pentru starea economiei Statelor Unite, a atins in timpul sedintei de tranzactionare de marti un nou maxim istoric, stabilind un record fata de pragul din 2007. Indicele a inregistrat o crestere cu 0,44% fata de maximul de acum mai bine de cinci ani.

Indicele bursier Dow Jones, care urmareste cele mai importante 30 de companii listate pe bursele americane, pare ca a depasit problemele cauzate de criza financiara si ca este pregatit sa experimenteze o perioada mai relaxata, relateaza jurnalistii postului american de televiziune CNBC.

Desi participantii la piata sunt foarte prompti in a remedia miscarile puternice de acest fel, noul record de astazi ar putea marca sfarsitul unei perioade de peste un deceniu de suisuri vertiginoase si coborari abrupte.

"Odata ce Dow Jones atinge un nou maxim, semnaleaza sfarsitul deceniului pierdut?”, intreaba retoric Jim Paulsem, strateg sef in cadrul companiei americane Wells Capital Management. "Poate ca nu. Nici data trecuta nu s-a intamplat asa. Dar te face sa te intrebi daca acesta trebuie sa fie scopul.”

In timp ce multi participanti imporanti pe piata au fost surescitati de aceasta evolutie spectaculoasa, altii au ezitat intrebandu-se daca era o oportunitat la fel de buna care oricare alta pentru a marca profit.

"Cu siguranta inseamna ca nu suntem in scadere. Ci suntem doar sceptici”, a declarat John Stoltzfus, strateg sef al pietei in cadrul companiei americane Oppenheimer, referindu-se la ascensiunea neasteptata a indicelui.

Dow Jones este primul primul dintre indicii majori care a atins un nou maxim istoric, depasind o perioada in care piata a cunoscut valori minime, recordul fiind in martie 2009.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: