Fondurile de pensii isi unesc fortele pentru a investi in terenuri arabile

Data publicarii: 07-03-2013 | Finante-Banci

O serie de importante fonduri de pensii au decis sa-si uneasca fortele pentru a creste investitiile in terenuri arabile, un sector care istoric a fost sub-capitalizat, transmite miercuri agentia Reuters.

Un exemplu este fondul elvetian Adveq care poarta discutii cu trei fonduri de pensii europene si un fond de gestionare de active din Coreea de Sud pentru a cumpara terenuri arabile. Anul trecut unul din cei mai mari investitori institutionali din lume, TIAA-CREF, si-a unit fortele cu mai multe fonduri de pensii, printre care British Colombia Investment Management Corporation si AP2, pentru a crea un vehicul de investitii in valoare de doua miliarde de dolari care sa cumpere terenuri arabile. 

Aceasta noua abordare ar putea atrage fonduri semnificative din partea fondurilor de pensii si alti investitori institutionali spre terenurile arabile, un sector in care fondurile de pensii sunt reticente sa investeasca singure. 

'Consideram ca agricultura si terenurile arabile sunt o clasa de active care este inca in formare', a declarat directorul TIAA-CREF, Biff Ourso. 'Prin combinarea fortelor se creeaza economiile si transparenta pe care multi investitori o cauta astazi', a adaugat Ourso. 

Investitorii sunt atrasi de terenurile arabile pe fondul cresterii cererii mondiale pentru alimente dar si ca urmare a preturilor scazute la terenuri agricole comparativ cu activele traditionale. Cu toate acestea pana acum fondurile de pensii au adoptat o atitudine prudenta fata de acest sector deoarece mai multe ONG au tras semnale de alarma fata de posibilitatea ca achizitiile masive de terenuri arabile de catre investitorii straini sa impinga in sus preturile la alimente. 

'Agricultura este un subiect sensibil din doua motive: primul este ca exist un drept fundamental la hrana si al doilea este ca pamantul este considerat sacru in orice tara', a declarat consultantul Mahendra Shah. 'Opinia mea este ca fondurile de pensii se tem sa intre singure in acest domeniu si de acea vor sa imparta riscurile cu alti parteneri', a adaugat Shah. 

Un studiu realizat de Macquarie arata ca in 2012 investitiile institutionale in terenuri arabile au reprezentat 30-40 de miliarde de dolari, in conditiile in care valoarea totala a terenurilor arabile se ridica la 8.400 miliarde de dolari. 

Pana acum investitorii institutionali s-au concentrat in general pe regiunile care sunt exportatoare nete de alimente incluzand America de Nord, Australia, America de Sud si Europa Centrala si de Est.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: