BUDAPESTA AJUTA DATORNICII. Creditele restante in valuta, convertite in forinti

Data publicarii: 07-03-2013 | Finante-Banci

Guvernul maghiar pregateste un program pentru a ajuta populatia cu probleme la plata creditelor in valuta, prin conversia in forinti a platilor restante de mai mult de 90 de zile si stergerea unei parti a acestor datorii.

 Fostul ministru al Economiei Gyorgy Matolcsy, in prezent sef al bancii centrale, ar urma sa sustina initiativa folosind rezervele valutare ale institutiei, scrie cotidianul local "Nepszabadsag”, citat de Mediafax. Mai multi oficiali guvernamentali au declarat in ultimele zile ca Executivul intentioneaza sa asigure sprijin suplimentar persoanelor cu credite in valuta. "Guvernul ungar va continua cu politica de a ajuta familiile indatorate in moneda straina”, a declarat, luni, in parlamentul de la Budapesta, premierul ungar, Viktor Orban.

 Urmatoarea runda de ajutor al statului va viza persoanele aflate in cea mai dificila situatie, cu restante la plata ratelor mai mari de 90 de zile, situatie in care bancile pot executa silit garantiile folosite la contractarea creditului. Ministerul Economiei, condus de Mihay Varga, va incepe in curand discutii cu bancile comerciale in aceasta privinta. In prezent, autoritatea nationala pentru administrarea activelor este responsabila de sprijinirea persoanelor cu imprumuturi in valuta, dar programul nu poate fi aplicat tuturor celor cu probleme la plata.

 Pericol de ajutor ilegal de stat

 Daca Guvernul decide o extindere a sprijinului la toate persoanele cu credite in valuta, care insumeaza mai multe zeci de mii, programul ar putea fi considerat de Bruxelles ca ajutor de stat ilegal pentru sectorul bancar. Potrivit publicatiei ungare citate, bancile ar converti in forinti datoria in valuta la cursul actual si ar sterge o parte a acesteia, urmand sa-si acopere din pierderi prin deduceri din taxa speciala pe care sectorul bancar o plateste.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: