Unele specii de animale nu mai trebuie protejate fiindca au disparut deja (CITES)

Data publicarii: 07-03-2013 | Mediu

Tigrul tasmanian, cangurul sobolan sau sobolanul de Malabar cu picioare de porc au un lucru in comun: niciun exemplar nu a mai fost vazut de ani buni. Pentru ca speciile au disparut, nu mai este nevoie sa fie protejate. Cele 178 de tari membre ale Conventiei asupra comertului international cu specii amenintate (CITES), reunite de duminica la Bangkok, au retras joi sase specii australiene din anexa I - care interzice comertul in toata lumea, relateaza AFP.

Cel mai emblematic este tigrul tasmanian. Semanand cu un caine, el a fost decimat de fermierii care il acuzau ca le omoara oile. Ultimul exemplar cunoscut, capturat in 1933, a murit in 1936 intr-o gradina zoologica din Hobart, fiind acum considerat disparut de Uniunea internationala pentru conservarea naturii (UICN) din 1982. Din motive de precautie, tigrul tasmanian a fost totusi inscris in anexa I a CITES la intrarea in vigoare a acesteia, in 1975, ca si sobolanul de Malabar cu coada alba. 

Pana la sfarsitul conferintei (14 martie) vor fi analizate si alte specii disparute, cum ar fi cucuveaua cu obraji albi din Noua Zeelanda. 

'Este foarte trist', a spus Colman O'Criodain de la Fondul mondial pentru natura (WWF), adaugand totusi ca in aceste disparitii nu este implicat comertul. In Australia, fenomenul 'reflecta ceea ce s-a intamplat cand europenii au venit pe continent', a subliniat el, mentionand introducerea unor specii invazive ca pisicile si vulpile. 'Australia constituie o poveste trista, cu numeroase disparitii de specii, indeosebi de mamifere mici', arata Deb Calliser, sefa delegatiei australiene. Pe lista mai figureaza 'doua broaste fascinante, care isi cresteau puii in gura, prin urmare, deosebite', a adaugat ea. Nimeni nu a mai vazut astfel de broaste din 1980. 'Australia nu se mandreste de loc cu acest record de disparitii de specii, dar este o mostenire din care am invatat', ca sa putem proteja astazi speciile amenintate. 

Printre aceste specii se numara diavolul tasmanian, un marsupial afectat de o forma contagioasa de cancer al fetei, care a dus la disparitia a 90% din populatie, si pentru care exista sanse de salvare. 

Este prima data ca CITES scoate atatea specii disparute de pe listele sale, pe care figureaza 35.000 protejate. 'Vor mai fi probabil si altele', a spus David Morgan, om de stiinta al Conventiei, care a lansat o actualizare a listelor.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: