Femeile, mai grijulii decat barbatii, cand vine vorba de datorii

Data publicarii: 07-03-2013 | Finante-Banci


Femeile din Romania manifesta mai multa responsabilitate fata de bugetul personal in comparatie cu barbatii, debitorii de sex masculin inregistrand mai multe datorii in portofoliul KRUK Romania, atat ca valoare, cat si ca numar de creante

 In 2012, persoanele de sex feminin au detinut mai putin de 35% din valoarea totala a restantelor administrate de KRUK, restul de 65% reprezentand datorii acumulate de barbati, arata datele companiei de colectare creante.

KRUK Romania companie membra a Grupului KRUK, liderul de piata al managementului creantelor din Polonia si companie de top pe piata de profil din Romania, sarbatoreste Luna Femeii recunoscand si promovand comportamentul responsabil al doamnelor.

"Desi barbatii cred despre femei ca sunt mai cheltuitoare, datele statistice arata contrariul. Romancele sunt cele care se ocupa de bugetul gospodariei, dar si cele care au grija ca datoriile sa nu se acumuleze, de aceea inregistreaza mai putine restante", spune Cosmina Marinescu, Director Divizia Operatiuni KRUK Romania.

Si in privinta numarului de cazuri, femeile stau mult mai bine decat barbatii: mai putin de 40% din cazurile noi administrate de KRUK in 2012 reprezinta datorii detinute de persoane de sex feminin. Anul trecut, cazurile noi de persoane cu datorii barbati procesate de KRUK au reprezentat 60% din total.

Comportamentul mai responsabil al femeilor in legatura cu datoriile si bugetul lor a fost confirmat si de un studiu recent, comandat de KRUK la finalul anului trecut. Astfel, conform studiului "Cine se ocupa de finante in casa ta?”, ”contabilul casei” in familiile romanilor este cel mai adesea femeia - 47% dintre cei chestionati declara ca evidenta bugetului este tinuta de partenerul feminin al familiei, 29% dintre respondenti au mentionat ca administrarea banilor cade in sarcina barbatului, in timp ce 24% dintre acestia sunt persoane care locuiesc singure si isi calculeaza bugetul individual.

Majoritatea respondentilor (44%) isi evalueaza bugetele personale cu o frecventa lunara, iar 23% dintre respondenti au mentionat ca isi calculeaza saptamanal sau zilnic veniturile si cheltuielile. Restul respondentilor nu isi calculeaza niciodata bugetul.

Pe de alta parte, specialistii explica diferentele din datele statistice ale KRUK Romania ca fiind rezultatul unui comportament financiar traditional al romanilor, in familiile acestora barbatul fiind cel care acceseaza credite si care se indartoreaza mai mult, in numele familiei.

"Fiecare dintre noi se poate afla la un moment dat intr-o situatie dificila din cauza datoriilor. KRUK poate oferi un plan bun pentru depasirea momentelor grele, de aceea este important ca persoanele cu datorii, femei sau barbati, sa fie informati asupra solutiilor de plata in rate convenabile, adaptate situatiei financiare curente a fiecaruia", a adaugat Cosmina Marinescu, Director Divizia Operatiuni KRUK Romania.

Despre KRUK Romania S.R.L

In luna februarie 2013, compania KRUK International S.R.L. si-a schimbat denumirea in KRUK Romania S.R.L. Compania a fost infiintata in anul 2007 de Grupul KRUK - liderul pietei de management al creantelor comerciale din Polonia. Compania este specializata in managementul integrat al creantelor, avand clienti atat din sectorul financiar, cat si companii de servicii. KRUK a dezvoltat activitati de colectare a creantelor bancare, a creantelor companiilor de asigurari si leasing, operatorilor de telefonie fixa si mobila, cat si ale companiilor de distributie a bunurilor de larg consum. Compania este, de asemenea, un jucator important pe piata achizitiei de portofolii de creante, in special de la banci.